Volop wintervibes: winterse quiche met broccoli, zalm en Gruyère
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FQuiche_met_broccoli_en_zalm_2_nieuw.jpg)
Deze winterse quiche is een allemansvriend. Voor feestjes om je gasten mee te verwennen, maar ook makkelijk genoeg voor een doordeweekse maaltijd. Volop wintervibes, met broccoli, Zwitserse kaas en warmgerookte zalm. Deze quiche met broccoli en zalm is jouw favoriete wintergerecht!
Ingrediënten
Voor 1 quiche:Voor het deeg:
- 120 gram bloem
- 60 gram koude boter in kleine blokjes
- 1 ei, losgeklopt
- 1 eetlepel koud water
- Snuf zout
Voor de quiche:
- 400 gram broccoliroosjes
- 400 gram (warm)gerookte zalmsnippers
- 2 theelepels tijm
- 4 eieren
- 125 gram slagroom
- 150 gram Gruyère, geraspt
- 1/8 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel paprikapoeder
- Peper en zout
Voor de notentopping:
- 20 gram pompoenpitten
- 20 gram zonnebloempitten
- 20 gram walnoten, grof gehakt
We zijn dol op makkelijke recepten waarvan je gasten denken dat je uren in de keuken hebt gestaan, ook al duurde het niet meer dan 10 minuten en heeft vooral de oven al het werk gedaan. Deze winterse quiche met broccoli en zalm is precies dat.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FQuiche_met_broccoli_en_zalm_1.jpg)
Broccoli en zalm is een van de klassieke vullingen als het gaat om de quiches die we eten in Nederland. Daar hebben we een winterse twist aan toegevoegd met Gruyère (hallo, Zwitserse bergen), een snuf nootmuskaat en een stevige noten- en zadentopping.
De quiche is lekker om warm en vers uit de oven te eten. Daarnaast is hij ook op kamertemperatuur en zelfs koud lekker. Met een frisse groene salade als deze voor bij Franse gerechten bijvoorbeeld. Perfect als lunch daarna en een handige hack om tijd te besparen. Nog meer van deze tips? Kijk dan in deze handige gids.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FQuiche_met_broccoli_en_zalm_3_nieuw.jpg)
Recept voor quiche met broccoli en zalm
Het deeg van de quiche
- Zeef de bloem in een grote kom en doe er een flinke snuf zeezout bij. Roer door elkaar en voeg de boter er in kleine blokjes aan toe. Wrijf de boter door de bloem met je vingertoppen tot het eruitziet als grof broodkruim.
- Voeg vervolgens het geklutste ei toe en één eetlepel koud water en kneed het geheel (met koude handen) tot je een soepel deeg hebt. Wikkel het deeg vervolgens in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht.
De quiche
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verhit de 2 eetlepels olijfolie in een kleine pan. Rooster de pompoenpitten, zonnebloempitten en walnoten met een snufje zout tot ze geurig en licht goudbruin zijn. Haal daarna van het vuur en laat afkoelen.
- Vet een quichevorm in met boter of olie en bestrooi eventueel de bodem heel dun met paneermeel. Leg het deeg voorzichtig in de quichevorm en druk het goed tegen de randen aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork.
- Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Blancheer de broccoliroosjes kort en laat vervolgens goed uitlekken en afkoelen.
- Klop ondertussen de eieren en slagroom los met een garde in een grote kom. Voeg de Gruyère, tijm, nootmuskaat, paprikapoeder, peper en zout toe en meng goed.
- Doe als laatste de broccoli en zalmsnippers bij de eieren en meng goed. Giet het mengsel voor de quiche in de vorm. Bestrooi met de noten- en zadentopping en zet 40 tot 45 minuten in de oven.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FQuiche_met_broccoli_en_zalm_2_nieuw.jpg)
Er gaat niets boven een zelfgemaakte quiche:
- Perfect voor een lichte maaltijd: quiche met geitenkaas, prei en hazelnoot
- Een minivariant is hartstikke schattig: miniquiches met doperwten en groene asperges
- Naar recept van sterrenschef Joris Bijdendijk: Quiche Flamande