Quiche met biet & Brie de Meaux
Mireille en Arno van The Holy Kauw Company storten zich met hun nieuwste boek Zondag op de fijnste dag van de week. Typisch zo’n dag waarop je een taart bakt, soep trekt of juist languit op de bank ligt met je snelle tv-dinner. In Zondag – Eten & koken op de fijnste dag van de week delen ze hun állerbeste recepten voor een perfecte zondag. Zoals deze goddelijke quiche met biet & Brie de Meaux.
Mireille en Arno: “Quiche is een ideaal gerecht voor de zondag. Een puntje voor bij de lunch, bij de borrel, tijdens de picknick, gewoon tussendoor of als hoofdgerecht. Hij kan eigenlijk altijd, zowel koud als warm.”
Aan de slag:
1. Meng voor het deeg de bloem samen met de koude boter en het zout door elkaar totdat je een kruimelig deeg hebt. Voeg vervolgens de karnemelk toe en kneed kort tot een soepel deeg. Het deeg is goed wanneer het niet meer aan je handen blijft plakken. Laat minimaal 1 uur, maar het liefst een nacht in de koelkast rusten.
2. Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de bieten met de sjalotten, balsamico, olijfolie en wat zout en peper in een ovenschaal en rooster ze ongeveer 25 minuten. Doe na 20 minuten de spinazie erbij en verlaag de temperatuur naar 150°C. Controleer of de bieten gaar zijn door er in te prikken.
3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en leg de lap in een quichevorm. Het deeg moet over de randen vallen. Snijd de randen bij en vul de quiche met blindbakvulling*.
4. Bak de quiche 20 minuten op 180°C. Haal de vulling eruit en laat de bodem nog even 5 minuten droog bakken. Roer intussen de Griekse yoghurt, room, eieren, peterselie, dille en chili-flakes in een kom door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Roer de Brie en de helft van de Cheddar erdoor.
5. Verdeel de groenten over de bodem van de voorgebakken taart en giet hierover het roommengsel. Bestrooi met de overgebleven cheddar.
6. Zet de taart in het midden van de oven en bak 50-60 minuten tot de vulling stevig is. Dek de taart af met folie als hij te donker wordt.
7. Laat de quiche iets afkoelen voordat je hem aansnijdt. Je kunt er een frisse salade bij serveren, bijvoorbeeld de courgettesalade op pag. 117.
* Blindbakken voorkomt dat het deeg gaat rijzen. Neem een op maat geknipt stuk bakpapier en leg dit op de taartbodem. Bedek met droge peulvruchten of blindbakknikkers. Bewaar de blindbakvulling na het bakken. Je kunt ’m jaren hergebruiken.
Zondag – Eten & koken op de fijnste dag van de week – van The Holy Kauw Company (Uitgeverij Snor) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 19,99.