Peruaanse pulpo al olivo (geroosterde pulpo met olijvensaus)
De Peruaanse keuken staat al even in de spotlights en ook de nationale spirit van Peru is hartstikke populair. Dan hebben we het natuurlijk over Pisco, die je vaak geserveerd krijgt in een Pisco Sour. Op 5 februari van dit jaar is het zelfs Pisco Sourdag. Wij vroegen Katinka Lansink Dodero – auteur van het boek Mi Casa Peru – welk gerecht lekker is om te serveren bij zo’n Pisco Sour. Zij gaf ons het recept voor haar Pulpo al olivo.
Voor een goed gerecht pulpo mag je ons sowieso al wakker maken, maar pulpo al olivo is ook nog eens een plaatje op je bord. Dat komt natuurlijk vooral door de kleur van de saus. Want zeg nou zelf: ken jij veel gerechten die lila zijn?
Serveer ‘m bij een Pisco Sour voor een avondje genieten op z’n Peruaans.
Het recept voor de lekkerste Pisco Sour: die verslavende Peruaanse cocktail
Zo maak je pulpo al olivo
1. Maal alle ingrediënten, behalve de pulpo, met een staafmixer tot een mayonaiseachtige substantie.
2. Haal de octopus uit de verpakking en spoel goed schoon. Dep droog met keukenpapier.
3. Rooster de octopus 10 minuten in een droge koekenpan zodat de pulpo een lekker knapperig buitenkantje krijgt dat hier en daar geblakerd is. Dit kan ook perfect op de barbecue; de houtskool geeft een extra smaakdimensie.
4. Leg de tentakels op de borden en besprenkel ze met de olivosaus en wat togarashi. Zet een schaaltje met de saus bij de borden, zodat iedereen naar eigen smaak de pulpo in de olivosaus kan verdrinken.
Suggestie: snij de octopus in schijfjes, rijg ze aan spiesjes en grill deze. Volg dan stap 4.