Culy Homemade: goddelijke pruimentaart met frangipane
Dit recept voor pruimentaart met frangipane gaat één van die klassiekers worden in je repertoire. Je hoeft het namelijk niet per se met pruimen te maken: het kan ook met abrikozen, perziken, nectarines of ander steenfruit!
Ook als je niet zo’n fan bent van pruimen, is deze taart een aanrader. Door verhitting worden de pruimen heerlijk zoet en zacht. En in plaats van pruimen kun je dus ook abrikozen en partjes perzik of nectarine gebruiken.
Mocht je nog nooit van frangipane hebben gehoord: het is een chique Franse naam voor een soort amandelcrème. In feite een beslagje op basis van amandelen, suiker, eieren en soms boter. Supermakkelijk te maken, wél handig als je een keukenmachine hebt!
Zo maak je deze pruimentaart
Maak eerst de taartbodem. Zet een taartbodem klaar (liefst één met uitneembare bodem) en vet ‘m goed in met boter.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Zorg dat je boter écht goed koud is en doe de blokjes in een kom. Voeg het zout en de bloem toe en wrijf de boter en bloem tussen je vingertoppen tot grove vlokken. Ga net zolang door tot je kruimels hebt, waarvan sommige iets groter dan andere.
Voeg een heel klein beetje ijswater toe aan het kruimeldeeg, net zoveel tot je genoeg hebt om een bal te maken van het deeg. Als het deeg nog niet vast genoeg is en uit elkaar valt, kun je wat meer ijswater toevoegen, maar doe dit beetje bij beetje.
Als je een samenhangend deeg hebt, scheur je er kleine stukjes vanaf, ter grootte van een pruim. Druk de stukjes deeg in de ingevette bakvorm en plak ze zo aan elkaar tot de hele vorm bedekt is met deeg. Check ook of er een klein randje deeg boven de rand van de taartvorm uitkomt, aangezien dit zal krimpen in de oven.
Zet de beklede taartvorm eventueel in de koelkast tot de oven is voorverwarmd.
Prik het deeg daarna helemaal in met een vork, leg er een vel bakpapier in en vul met bakbonen. Zet de bodem ongeveer 15 minuten in de oven, tot het deeg net niet bruin is. Haal ‘m uit de oven en laat de oven aan staan.
Frangipane vulling maken
Nu kun je de vulling maken. Doe de amandelen samen met de suiker in een keukenmachine en laat net zolang draaien tot je een soort amandelmeel hebt (het mag ietsjes grover zijn). Voeg de eidooiers, room en zeezout toe en laat draaien tot een glad beslagje.
Halveer de pruimen en haal de pit eruit (tip: gebruik een klein theelepeltje om ‘m eruit te wippen).
Giet de frangipane vulling in de taartbodem en verdeel de gehalveerde pruimen over de vulling. Zet de pruimentaart in de oven en laat ongeveer 35 minuten bakken, tot ‘ie goudbruin en gaar is.