Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: pruimenjam maken binnen 15 minuten

Zelf jam maken is een klusje dat ons gelijk doet denken aan vroeger. Deze keer maken we een zoete en knalroze pruimenjam, lichtelijk gekruid met een snuf kaneel. Om dolgelukkig van te worden!

Geleisuiker in pruimenjam

In de ingrediëntenlijst van jamrecepten staat vaak geleisuiker. Dat is suiker gemengd met pectine, een soort verdikkingsmiddel. Hierdoor is je pruimenjam lekker snel klaar, en hoeft de jam niet uren op het vuur te staan pruttelen. Heb je geen geleisuiker in huis? Dan is dat geen probleem. Voeg dan twee keer zoveel suiker toe, en laat alles koken tot de jam goed is ingedikt, dat duurt ongeveer twee keer zo lang.

Er gaat trouwens een hoop suiker in jam. Dat is omdat de suiker als een conserveringsmiddel werkt voor de jam. En het maakt de pruimenjam ook nog eens superlekker.

Wat is het verschil tussen jam, marmelade en compote?

Pruimenjam maken
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Lekkere smaken met pruimenjam

Het pruimenseizoen begint in juli, en tot en met september kun je de vruchten van Nederlandse bodem plukken. Maar in veel supermarkten en toko’s kun je ook buiten het seizoen pruimen krijgen. Wij vinden pruimen eigenlijk het lekkerst met herfstkruiden als kaneel, kardemom en nootmuskaat. Maar ook met zomerse smaken als citrus, een andere vruchten, zoals aardbeien en kersen.

Gooi ook eens een lekkere scheut alcohol door de pruimenjam. Denk aan bourbon of whiskey. Met vanille-extract, honing of ahornsiroop kun je de smaak verzachten.

Pruimenjam maken
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Pruimenjam maken: zo doe je dat

  1. Spoel de pruimen goed schoon, en ontpit ze. Gebruik hiervoor eventueel een kersenontpitter. Snijd de pruimen vervolgens in kwarten.
  2. Zet een grote pan op het vuur en voeg de pruimen met schil en al toe samen met de suiker en het citroensap. Doe ook de kruiden erbij, indien je die gebruikt.
  3. Breng de pruimenjam aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten koken op laag vuur. Je kunt de jam met een staafmixer pureren, voor een gladde jam.
  4. Doe de jamproef: neem een lepeltje jam en laat het op een bordje vallen. Trek er vervolgens met je vinger een lijn doorheen. Als de lijn zichtbaar blijft, is ‘ie klaar. Kook de jam anders nog even door en herhaal de proef tot de gewenste dikte is bereikt.
  5. Schik de jam, kokendheet, in de jampotten. Draai de deksels goed dicht en laat ze omgekeerd staan. Hierdoor zullen ze vacuümtrekken. Bewaar de jam enkele maanden buiten de koelkast.
Pruimenjam maken
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer lekkere jamrecepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.