Lekker recept met postelein: stamppot met lamsgehaktballetjes en oude kaas
Bosje (winter)postelein gevonden bij de groenteman? Meenemen, die handel! Want hoe vaak maak je nou een recept met postelein? Onze suggestie: maak deze heerlijke posteleinstamppot met lamsgehaktballetjes, oude kaas en harissajus.
Winterpostelein
Er zijn twee soorten postelein: zomerpostelein en winterpostelein. ‘s Winters gaan we voor deze posteleinstamppot met lamsgehaktballetjes en oude kaas en in de zomer kiezen we voor een ander posteleinrecept met onze zomerstamppot met postelein, feta en snelle muntolie.
Yes! De veelzijdige winterpostelein is er weer: dit kun je er allemaal mee
Verschil tussen zomerpostelein en winterpostelein
Zomerpostelein en winterpostelein lijken veel op elkaar. Het verschil is dat winterpostelein fragiele, ruitvormige bladeren heeft, terwijl de zomerse variant wat steviger en ronder is.
Qua smaak zit er dus niet zoveel verschil tussen. Postelein is een veelzijdige groente, dus je kunt er gemakkelijk een winterse stamppot mee maken. Wij kiezen voor de combinatie met lamsgehaktballetjes met harissa voor een extra kick, zonder de smaak van de postelein te overschaduwen.
Ook zijn we dol op oude kaas in een stamppot, dus die voegen we royaal toe. Verder maken we de posteleinstamppot af met peterselie en wie ervan houdt, kan de stamppot ook bestrooien met koriander. Heerlijk kruidig en daarmee ook hartverwarmend.
Recept: posteleinstamppot met lamsgehaktballetjes
- Kook de aardappels in een pan met kokend ruim gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar en giet af.
- Maak ondertussen de lamsgehaktballetjes. Doe het lamsgehakt in een grote kom en kneed goed door met één eetlepel harissa, het ei, paneermeel, peper en zout. Rol er lamsgehaktballetjes ter grootte van een pingpongballetje van.
- Zet een koekenpan op het vuur en verhit de olie. Bak de gehaktballetjes tot ze rondom goudbruin zijn en gaar vanbinnen.
- Haal de gehaktballetjes uit de pan en maak de jus voor de posteleinstamppot. Smelt een klontje boter. Doe de harissa in de pan, voeg het water erbij en verkruimel het runderbouillonblokje.
- Maak vervolgens een maïzenapapje met maïzena en een eetlepel water. Voeg toe aan de jus, om hem in te dikken.
- Stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper. Voeg melk, mosterd, boter, peper en zout toe en roer goed tot een smeuïge aardappelpuree.
- Doe de postelein en de oude kaas bij de aardappelpuree en schep de posteleinstamppot voorzichtig om, zodat de postelein heel blijft en de kaas smelt in de aardappelpuree.
- Verdeel de posteleinstamppot en de lamsgehaktballetjes over borden. Serveer met de harissajus en bestrooi ook met grof gehakte koriander en peterselie.
Stamppottenseizoen:
- Ook dit vind je vast lekker: kruidige stamppot uit de oven met merguez en feta
- Vis en stamppot zijn een een goede combinatie: knolselderijstamppot met zalm en boerenkool
- Dit is wederom genieten: andijviestamppot met spekjes, gesmoorde uien en crème fraîche