Culy Homemade: gekruide pompoenspread
Heb je zin iets anders dan een voorverpakte spread uit de supermarkt, maar ook geen zin om uren in de keuken te staan? Maak dan deze makkelijke gekruide pompoenspread bomvol hartverwarmende smaken. Zachte pompoen met een licht zoetje, frisse crème fraîche en geurige specerijen… Dit wil je vandaag nog op je brood smeren.
Pompoen is de basis, maar verder kun je alle kanten opgaan met zo’n spread. Voeg bijvoorbeeld een pepertje toe om de pompoen spread meer pit te geven, of een theelepel honing om de zoetheid te versterken. Ook de toepassingen van de spread zijn divers. Wij serveren ‘m hier op brood, maar ook bij de borrel met crackers en crudités doet hij perfect dienst. Of serveer ‘m als mezze bij een Midden-Oosters diner, samen met hummus en muhammara.
Zo maak je geroosterde pompoenspread
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de pompoen en knoflook op een bakplaat en bestrooi met de specerijen en een flinke scheut olijfolie. Voeg zout en peper toe naar smaak. Hussel goed door elkaar en zorg dat de ingrediënten goed verspreid zijn over de bakplaat.
Rooster de pompoenstukjes in de oven voor 30 tot 35 minuten (of tot dat de pompoen gaar is). Schud de bakplaat tussendoor een keertje, zodat de pompoen gelijkmatig gaart.
Laat de geroosterde pompoen voor minimaal 30 minuten afkoelen. Meng de afgekoelde pompoen en knoflook met de rest van de olijfolie en de crème fraîche in een keukenmachine of blender tot een smeuïg geheel. Proef af op zout, peper en specerijen.
Serveer de pompoen spread op geroosterd brood.
De pompoenspread kun je voor een à twee weken bewaren in de koelkast. Al durven we te gokken dat die dat niet haalt…
Meer recepten voor op brood:
- Culy Homemade: frisse sandwich met citroen-kikkererwtenspread
- Culy Homemade: kikkererwtenspread met honing en tahin
- Vegan toast met kokosspread uit Easy Vegan all-day breakfast