Culy Homemade: de allerlekkerste pompoensoep voor kerst
Pompoensoep is altijd een goed idee, maar deze pompoensoep is wel een héél goed idee. Wij vinden dit namelijk de allerlekkerste pompoensoep die je voor kerst kunt maken. Serveer als tussengerecht, of als voorgerecht, bijvoorbeeld in kleine glaasjes. Maar als maaltijdsoep doet ‘ie ‘t ook gewoon hartstikke goed.
Wil je pompoensoep voor kerst maken? Dan is dit een super feestelijke variant. Het recept kwamen we ooit tegen in het boekje ‘Kookavontuur‘ van Jonnie Boer en Thérèse Boer. En als Jonnie pompoensoep maakt, weet je dat ‘ie steengoed is. Dit is dan ook de allerlekkerste pompoensoep die er is, als je ‘t ons vraagt.
Bijzonder: Jonnie gebruikt voor zijn recept hele steranijs en een kaneelstokje, die hij samen met de soep pureert. Klinkt misschien een beetje gek, maar het werkt écht.
We bedachten er zelf nog een smakelijke topping bij van geurige kruidenolie met krokante tijm, salie en walnootjes. Tip: het is dezelfde topping als we maakten voor onze kerst-toast, dus doe er je voordeel mee en maak ze gewoon allebei.
Make it vegan!
Je kunt deze pompoensoep ook heel goed veganistisch maken. Vervang de room dan door vegan room, bijvoorbeeld die van Oatly.
Pompoensoep voor kerst
Schil de pompoen, verwijderen de pompoenpitten en snijd ‘m in gelijke blokjes.
Bak de ui en knoflook in een ruime pan met de olijfolie op laag vuur een minuut of vijf, tot ze zacht zijn. Voeg de pompoenblokjes toe en laat een paar minuten meebakken. Giet dan de bouillon en de room bij de groenten. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen, tot de pompoen gaar is (test dit even met een mesje).
Maak eventueel ondertussen alvast de topping (zie onder).
Voeg als de pompoen gaar is de steranijs en het kaneelstokje toe (ja, helemaal!) en pureer de soep glad met een staafmixer of in een blender.
Giet de soep daarna door een zeef terug in de pan. Roer tot slot het sinaasappelsap door de soep, proef en… val in katzwijm.
Breng de soep indien nodig nog op smaak met zout en peper.
Voor de topping
Verhit de olie in een pannetje bak hierin de blaadjes salie en rozemarijn kort, tot ze krokant zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier. Voeg daarna de gehakte walnoten nog even toe aan de olie. Schep ze uit de olie, laat uitlekken en bestrooi de kruiden en noten met een beetje zout.
Serveer de pompoensoep met de krokante kruiden en walnoten en druppel er wat van de kruidenolie overheen.
Et voilà: heerlijke, feestelijke pompoensoep voor kerst!