Gekruide pompoencake met roomkaasglazuur en gekaramelliseerde bacon
In de herfst en winter vinden we niks knusser dan deze goddelijke pompoencake bakken in de keuken. Kaarsjes aan, muziekje erbij en dan is de beloning ook nog eens dat je daarna je tanden mag zetten in deze gekruide pompoencake met roomkaasglazuur en bacon.
Pompoen gebruiken in zoete baksels is ontzettend lekker. We maakten eerder al deze herfstige cheesecake repen met pompoen en de pumpkin pie à la Milk Bar heb je misschien vaker voorbij zien komen op Culy.
Onze nieuwste showstopper is deze pompoencake met roomkaasglazuur en gekaramelliseerde bacon, want ook dat laatste doet het erg goed bij zoetigheid. Kruidig, zoet, romig en zoutig dus. Klinkt dat niet lekker? Deze cake bakken is het ideale herfstproject.
Alles over het veelzijdige pumpkin spice: de lekkerste kruidenmix van de herfst
Zo maak je de gekruide pompoencake met roomkaas en bacon
Voor de pompoencake
- Kook de pompoenblokjes gaar in 15 minuten. Pureer de pompoen tot een gladde puree. Zet opzij en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng in een kom de boter en de suiker voor twee minuten op hoge snelheid tot een luchtig beslag. Voeg de eieren één voor één toe totdat ze allemaal zijn opgenomen. Meng tot slot de pompoenpuree erdoor tot een glad beslag.
- Meng in een andere de kom de droge ingrediënten. Voeg toe aan het pompoenbeslag en meng voorzichting met een spatel.
- Schik het beslag in een ingevette en met bakpapier beklede cakevorm. Bak de pompoencake in de oven goudbruin gaar in 1 uur (of tot een satéprikker droog uit de pompoencake komt). Open de oven niet tijdens het bakken, zodat de cake niet in elkaar zakt. Laat minimaal 2 uur afkoelen – of tot de pompoencake op kamertemperatuur is.
Voor de bacon-topping
- Ondertussen kun je de topping maken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bacon fijn en meng met de suiker en ahornsiroop. Bak 20 minuten in de oven, tot de suiker gekaramelliseerd is en de bacon knapperig is. Schep de bacon halverwege om, zodat ‘ie gelijkmatig karamelliseert. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Roomkaasglazuur maken
- Maak ondertussen het roomkaasglazuur. Klop de boter luchtig met een elektrische mixer gedurende één minuut. Voeg de poedersuiker eraantoe en mix nog één minuut. Als laatst mogen de roomkaas, citroensap en het zout er doorheen. Meng kort met een garde, zodat het glazuur goed stevig blijft.
- Bestrijk de bovenkant van de pompoencake met het roomkaasglazuur en verdeel de gekaramelliseerde bacon eroverheen. Serveer de pompoencake met een lekker warm drankje, bijvoorbeeld met deze kruidige kerstkoffie met slagroom en kaneel.
Meer bakken met pompoen:
- Culy Homemade: herfstige cheesecake repen met pompoen
- Cantuccini met pumpkin spice en witte chocodip
- Pumpkin pie à la Milk Bar