Culy Homemade: plaattaart met witte asperges, ricotta en miso
Wanneer de asperges in het seizoen zijn, kunnen we er geen genoeg van krijgen. Gelukkig kun je er eindeloos mee variëren zodat de kans op verveling nihil is. Deze plaattaart met asperges en miso-ricotta gaat regelrecht naar ons favorietenlijstje.
De uitgesproken smaak van de miso gaat fantastisch samen met de romigheid van de ricotta en de zachte witte asperges. We gebruiken voor het gemak zo’n snelle bladerdeegrol uit het koelvak van de supermarkt. Wil je all out gaan? Pak dan echt bladerdeeg mét roomboter uit de diepvries voor nog meer romigheid en rijke smaken.
Wat is miso (en zó gebruik je misopasta voor meer dan alleen soep!)
Bereidingswijze plaattaart met witte asperges
- Verhit de oven voor op 190 graden Celsius.
- Zet een grote pan met gezouten water op het vuur en breng aan de kook.
- Maak ondertussen de witte asperges schoon.
- Leg de asperges in het kokende water, zet het vuur uit en laat voor circa 10 minuten in het hete water liggen.
- Klop ondertussen de miso, de ricotta en de honing luchtig in een mengkom.
- Spatel voorzichtig de citroenzest en de oregano door het ricottamengsel.
- Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat.
- Teken zo’n vier centimeter van de rand met de botte kant van een mes een vierkant op het uitgerolde bladerdeeg. Let op dat je niet door het bladerdeeg heen snijdt; een ondiepe inkeping is voldoende. Hierdoor stijgen de randen mooi op tijdens het bakken.
- Bestrijk de buitenste rand met het losgeklopte ei. Besprenkel royaal met de sesamzaadmix.
- Verdeel het ricottamengsel over het ingesneden vierkant op het bladerdeeg.
- Haal de witte asperges uit het water en snijd ze over de lengte doormidden.
- Verdeel de witte asperges gelijkmatig over het ricottamengesel.
- Schuif voor circa 25 minuten in de oven of tot het bladerdeeg heerlijk krokant en goudbruin is.
Meer aspergerecepten:
- Culy Homemade: witte asperges met burrata en dukkah
- Asperges koken: hoe lang moet dat én hoe bereid je ze het lekkerst?
- Culy Homemade: witte asperges uit de oven met citroen-tahini, couscous en falafel (vegan)