Culy Homemade: plaatpizza met ricotta, aardappel en chorizo
Bij een plaatpizza spreid je je pizzadeeg uit op de bakplaat. Het deeg is iets dikker dan bij een gewone pizza, maar de smaak is niet minder lekker. Al helemaal niet als je kiest voor toppings als ricotta, aardappel en chorizo! Bovendien is ‘t een gemakkelijke manier om een heel leger te voeden – of gewoon een gezin vol hongerige magen, zoals jij wilt.
Het pizzadeeg maken we hier trouwens zelf. Geloof ons: dat is écht geen werk, het is gewoon een kwestie van ingrediënten mengen en 40 minuten laten rijzen. Je bakplaat moet trouwens wél groot genoeg zijn. Heb je die niet (of beschik je over een kleinere oven dan een standaardmodel), dan halveer je de ingrediënten.
Plaatpizza met aardappel en chorizo
Meng in de grootste kom die je hebt de bloem met het griesmeel. Meng in een tweede kom de suiker, de gist en 1 liter lauwwarm water. Voeg de natte ingrediënten toe aan de bloem en kneed in een minuut of drie tot een soepel deeg. Is het deeg te plakkerig? Voeg dan nog wat extra bloem toe. Voeg tot slot het zout toe.
Bedek een bakplaat met bakpapier en stort het deeg hierop uit. Spreid dit eventueel wat uit met een spatel. Geen zorgen, het moet niet 100% gelijk zijn. Laat 30 à 40 minuten rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bestrijk de pizzabodem met de ricotta. Snijd met een scherp mes heel dunne schijfjes van de krieltjes en leg deze bovenop de ricotta. Hou je niet in: de schijfjes mogen elkaar gerust wat overlappen. Sprenkel er wat olijfolie af en kruid royaal af met zout en peper. Zet gedurende 10 minuten in de oven.
Haal uit de oven, schik er de stukjes chorizo op en kruid af met zwarte peper. Bak nog eens 10 minuten. Maak af met wat extra olijfolie, de citroenrasp, zout en peper en wat verse blaadjes basilicum.
Meer gerechten van de bakplaat?
- Culy Homemade: shakshuka van de bakplaat
- Kip en bloemkool met mangochutney van de bakplaat
- Culy Homemade: gamba’s met bimi, artisjok en knoflookboter (van de bakplaat!)