Pizzadeeg maken als een pro: zo doe je het
Zelf pizza’s maken is de ultieme weekendactiviteit. Maar toch hikt men vaak aan tegen zelf pizzadeeg maken. Zonde! Het is zo leuk. Daarom maakten we dit basisrecept voor pizzadeeg zodat jij jezelf elk weekend omtovert tot een ware pizzaiola.
Echt: kunnen ze in Italië nog wat van leren!
Pizzadeeg maken
Zelf pizza’s maken is ontzettend leuk én lekker. Toch nemen veel mensen nog vaak genoegen met een kant en klaar deegpakket van je favoriete supermarkt. Zonde, wat zelf pizzadeeg maken is ook veel lekkerder.
Maar we geven toe: er zijn veel recepten in de omloop waarbij het allemaal net teveel gedoe is en het nog te vaak uitloopt op een mislukking. Zonde! Daarom maakten we dit foolproof basisrecept pizzadeeg om de lekkerste Italiaanse pizza’s uit je mouw te schudden.
Basisrecept pizzadeeg
Let op: begin een dag van tevoren zodat het deeg goed kan rijzen.
- Meng in een grote kom de bloemsoorten met het zout. Meng in een klein kommetje de gist met het warme water en olijfolie. Giet het bij de bloem en kneed ongeveer drie minuten door (dit kan ook in een mixer met deeghaak).
- Laat het deeg 15 minuten rusten en kneed het dan nog eens 3 minuten door. Vorm het deeg tot een bal, verdeel het in tweeën en rol elk deel tot een bolletje.
- Wikkel de bollen pizzadeeg losjes in plasticfolie en bewaar ze 24 tot 48 uur in de koelkast waar ze zullen rijzen.
Pizzadeeg bewaren
Heb je je deeg gemaakt, maar heb je misschien veel over en wil je dat bewaren? Je kunt pizzadeeg makkelijk invriezen. Pak de bollen in in plastic folie of een zip lock zakje en doe ze in de vriezer.
Wil je dan later een keer dit basisrecept voor pizzadeeg erbij pakken, kijk dan eerst even in je vriezer. Wie weet ligt er nog een bol! Tip voor wanneer je de bevroren pizzabol wilt gebruiken: haal ‘m 24 uur van tevoren uit de vriezer. Zo is ‘ie echt goed ontdooit en kun je het pizzadeeg makkelijk uitrollen.
Smakelijke toppings voor je zelfgemaakte pizzadeeg:
- Pizza met ‘nduja, venkel en krokant broodkruim
- Pizza met miso aubergine
- Pizza met burrata, prosciutto en krokante basilicum