Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze (Wereld)keuken Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Pizza met ansjovis en chimichurri: ultiem genieten

Het is gezond, vet lekker en een umamibommetje voor elk gerecht: ansjovis. En heb je een mooi blikje ansjovis te pakken, dan wil je daar recht aan doen met een overheerlijk recept. Entree: deze bijzondere pizza met ansjovis. Met pittige tomatensaus en chimichurri. Dat wordt genieten!

Als rasechte Culy’s maken wij ons pizzadeeg graag zelf. Dat kost iets meer tijd, maar is de moeite altijd waard. Toch liever de makkelijke weg kiezen? We begrijpen je volledig. Ga dan voor kant-en-klaar pizzadeeg uit de supermarkt. Dit geldt ook voor de chimichurri.

Het lijkt misschien of dit een heel uitgebreid recept is, maar de stappen zijn heel snel te doorlopen. Je bent er dus echt niet lang mee bezig, als je er maar rekening mee houdt dat je pizzadeeg er lekkerder van wordt als je het één of twee dagen van tevoren maakt.

Pizzadeeg maken als een pro: zo doe je het

Pizza met ansjovis en chimichurri
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Wil je deze pizza met ansjovis extra lekker maken? Kies dan voor de allerbeste ansjovis, en die vind je niet in een potje uit de supermarkt. Ga hier bijvoorbeeld voor naar een Mediterrane speciaalzaak. Wij zijn helemaal weg van de Spaanse ansjovis van Iber Cocktail (tip: die van Ortiz zijn ook erg lekker) en hebben die gebruikt op deze pizza. De visjes zijn wat prijziger, maar dan heb je wel wat!

Koken met ansjovis: de beste tips en lekkerste recepten

Pizza met ansjovis en chimichurri
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Pizza met ansjovis en chimichurri

Het pizzadeeg

  1. Begin één of twee dagen van tevoren zodat het deeg van de pizza kan rijzen.
  2. Meng in een grote kom de bloemsoorten met het zout. Meng in een klein kommetje de gist met het warme water en de olijfolie. Giet het bij de bloem en kneed ongeveer drie minuten door (dit kan ook met een mixer met deeghaak).
  3. Laat het deeg 15 minuten rusten en kneed het dan nog eens 3 minuten door. Vorm het deeg tot een bal en wikkel in plasticfolie en bewaar 24 tot 48 uur in de koelkast.

De chimichurri

  1. Maak ondertussen de chimichurri. Doe hiervoor alle droge ingrediënten, dus alles behalve de ui en de Spaanse peper, in een vijzel en meng tot een gladde massa.
  2. Giet er vervolgens beetje bij beetje de olie bij. Doe daarna de azijn erbij en roer het goed door zodat er een gladde saus ontstaat.
  3. Daarna voeg je de ui en de Spaanse peper toe en roer je alles nog eens goed door. Zet het in de koelkast terwijl je verder gaat met de pizza.

De tomatensaus

  1. Voeg de olie toe aan een pannetje en laat heet worden. Doe de tomatenpuree en knoflook erbij en bak 5 minuten.
  2. Breng de tomatensaus op smaak met de chilivlokken, suiker, zout, peper en citroensap. Roer het water erdoorheen tot een gladde saus.

De pizza met ansjovis

  1. Voor een knapperige pizzabodem is het belangrijk dat je oven goed heet is. Gebruik het liefst een pizzasteen. Heb je die niet, verwarm de bakplaat dan mee in de oven, nog voordat je het pizzadeeg erop legt. Verwarm de oven + bakplaat (of pizzasteen) voor op 250 graden.
  2. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en sprenkel wat bloem over het deeg. Duw met je vingertoppen tot je een rand hebt (voor de korst) en werk het deeg daarna met je vingertoppen uit tot een ronde pizzavorm. Zorg dat je dit met je vingers doet en niet (!) met een deegroller.
  3. Beleg de pizza met de tomatensaus. Bestrooi met Parmezaanse kaas. Scheur de mozzarella in plakjes en verdeel over de pizza.
  4. Bak de pizza in de voorverwarmde oven in ongeveer 10 minuten gaar en goudbruin (afhankelijk van de oven).
  5. Beleg daarna de pizza met ansjovis en druppel de chimichurri erop. Bestrooi met extra Parmezaanse kaas. Snijd in stukken en serveer direct!
Pizza met ansjovis en chimichurri
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer fanstastische pizza’s

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.