Pizza Melagrana e stracciatella van de Pizzabakkers
Wist je dat het vandaag Internationale Pizzadag is? Dat lees je goed! Je begrijpt dat we niet anders konden dan een recept met pizza online gooien. Daarvoor klopten we aan bij De Pizzabakkers, die naast hun restaurants ook een tof kookboek hebben. Wij mochten hun recept voor Pizza Melagrana e stracciatella delen.
Pizzabakkers: “Deze feestelijk ogende pizza is geïnspireerd op de aubergine met karnemelksaus en granaatappel van kookboekenschrijver Ottolenghi”.
Kan je geen stracciatella kaas – een mooie mix tussen mozzarella en burrata – vinden? Vervang ‘m dan door burrata.
Homemade pizzadeeg
Wil je echt goeie pizza bakken, dan maak je natuurlijk je deeg zelf. Het originele Pizzabakkersdeeg moet minstens 24 uur rijzen (pizza is immers geen fast food!), maar er bestaat ook een snellere methode, waarvan we het recept hier delen.
Wil je toch the real deal en met het 24-uursdeeg aan de slag? Dan kan je het recept vinden in het kookboek van De Pizzabakkers: ‘n kijkje in de keuken.
Oh ja: de ingrediënten voor het deeg zoals hier beschreven zijn goed voor 4 porties. We raden bewust aan om een grotere hoeveelheid deeg te maken. Zo heb je extra voor als het zou misgaan. Als je deeg over hebt, kan je dat altijd nog invriezen. Zo heb je een altijd een voorraadje klaar!
Pizza Melagrana e stracciatella van De Pizzabakkers
Zo maak je het deeg
Giet het water in een kom.
Voeg de bloem toe en kneed beide ingrediënten losjes door elkaar, zo kort mogelijk totdat alle losse bloem is opgenomen. Het mengsel hoeft nog geen mooi glad deeg te zijn. Alle bloem moet wel zijn opgenomen in het deeg.
Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 45 minuten rusten.
Voeg de gist toe en kneed deze door het deeg.
Voeg het zout toe en kneed het deeg goed door.
Verdeel het deeg in 4 stukken van elk 200 gram.
Maak hiervan mooie bollen, maar druk niet te hard (er moet wat lucht in blijven).
Leg de bollen in een licht ingevette bewaarbak met flink wat tussenruimte. Dek de bak af met folie en de deksel en laat de bollen 2 uur bij kamertemperatuur rijzen, liefst op een wat warmere plek.
Zo maak je de geroosterde aubergine
Leg de aubergine in een ovenschaal.
Voeg de overige ingrediënten toe en hussel het geheel goed door elkaar.
Zet de schaal in een oven die op 200 graden is voorverwarmd, totdat de aubergine zacht is. Dat duurt ongeveer 20 à 25 minuten.
Laat de aubergine afkoelen en snijd hem daarna in kleinere stukken.
Zo maak je de pizza
Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
Pak een bol van het deeg en leg deze op een met bloem bestrooid werkblad.
Rol het deeg met een deegroller uit tot een ronde deeglap met een doorsnede van 32 centimeter. Het deeg moet uit te rekken en een klein beetje elastisch zijn.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en breng het deeg voorzichtig over naar de bakplaat. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
Beleg het deeg met de mozzarella en 100 gram van de geroosterde aubergine in stukjes.
Zet de bakplaat in de oven. Afhankelijk van de maximumtemperatuur van je oven, zal de pizza 3 tot 10 minuten moeten bakken. Het deeg moet gaar zijn en de randen goudbruin.
Beleg de pizza na het bakken verder met de stracciatellakaas, de granaatappelpitjes, de balsamicocrème (in strepen) en 8 blaadjes fijngehakte munt.
Je koopt De Pizzabakkers: ‘n kijkje in de keuken nu in de digitale boekhandel voor €14,95.
Meer pizza love
- Culy Homemade: recept voor Vietnamese pizza (Bánh Tráng Nuong)
- Culy Kids: snelle pizza toasts met mozzarella en worst
- Culy Homemade: vega pizza met perzik, Burrata en pesto