Pittige tonijnbroodjes (lekker bij een kom soep!)
De missie van foodblogger Fatima El Irari (van Uit de Keuken van Fatima) is om de moderne Marokkaanse keuken toegankelijk te maken voor iedereen. Daar hebben wij wel oren naar. En smaakpapillen trouwens ook. Want van recepten als visbastilla’s, harira en échte Marokkaanse muntthee loopt het water ons in de mond. Wij mogen een recept voor pittige tonijnbroodjes delen uit Fatima’s nieuwe boek.
Uit de Keuken van Fatima is een heerlijk kookboek geworden, waarin je recepten ontdekt uit de moderne Marokkaanse keuken. Soms met een Nederlandse twist en soms ook andersom: Nederlandse recepten met een Marokkaanse twist.
Deze pittige tonijnbroodjes zijn superlekker als snack, maar ook ideaal bij een kommetje harira (Marokkaanse soep).
Zo maak je pittige tonijnbroodjes
Maak eerst het deeg. Mix de bloem, gedroogde gist, suiker en het zout kort met een keukenmachine. Scheid de eidooier van het eiwit, en giet het eiwit samen met de zonnebloemolie bij de droge ingrediënten in de kom. Meng dit kort. Giet dan de lauwwarme melk beetje bij beetje in de kom. Kneed het deeg op hoge snelheid in 5-8 minuten mooi soepel.
Stort het deeg op je werkblad en kneed nog even door met de hand. Vet de kom in met wat zonnebloemolie en plaats het deeg terug in de kom. Dek het deeg af met plasticfolie en een theedoek en laat het deeg zeker 60 minuten rijzen op een warme plek.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en doe de ui, knoflook en de paprika erbij en bak 35 minuten. Voeg de tonijn, champignons, paprikapoeder, zout, kurkuma en de zwarte peper toe en bak nog eens 2 minuten met het deksel op de pan. Doe dan de tomaten- en chilisaus erbij. Schep de vulling goed door en laat nog 2 minuten pruttelen op laag vuur. Doe de vulling in een vergiet en laat volledig afkoelen.
Is het deeg in volume verdubbeld? Druk dan de lucht eruit en stort het deeg op het werkblad. Vorm tot een lange staaf en snijd in ongeveer 15 gelijke stukken. Rol elk stuk deeg tot een klein bolletje. Dek de bolletjes af met plasticfolie en laat 10 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol met een deegroller een bolletje deeg uit tot een langwerpige plak. Druk de zijkanten goed plat. Schep een eetlepel van de vulling aan de onderzijde van het plakje deeg en snijd aan de bovenzijde verticaal ongeveer 6 sneetjes. Rol het deeg vanaf de onderzijde mooi strak naar boven en druk de zijkanten goed aan, zodat de vulling er niet uit kan lopen.
Plaats het gevulde deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk het ei-melkmengsel over de broodjes en strooi er wat sesamzaadjes overheen. Bak de broodjes in 30-40 minuten mooi goudbruin en gaar.
Serveertip: serveer de broodjes met een kommetje harirasoep.
Uit de Keuken van Fatima van Fatima El Irari (utgeverij Nieuw Amsterdam) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 20,99.