Heerlijke combinatie: pittige makreelfilet met pompoen in bananenblad
Dit recept is perfect voor iedereen die van pompoen en pittig eten houdt. Het nieuwe kookboek SuriMAM Cooking telt 70 authentieke gerechten uit Suriname met een eigentijdse twist. Wij mogen het recept voor pittige makreelfilet met pompoen in bananenblad met je delen.
“Dit heerlijk pittige recept hebben we een paar keer gegeten bij Javaanse vriendinnen. Je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt. We hebben er een beetje een eigen draai aangegeven en als je het ons vraagt, maakt het bananenblad dit gerecht helemaal af.”
Zo maak je pittige makreelfilet met pompoen in bananenblad
Maak de bananenbladen soepel door ze voorzichtig in een bad met warm water te dompelen. Droog ze vervolgens met een schone theedoek. Pel de sjalotjes en knoflooktenen en snijd ze samen met de gember en pepers fijn (haal eerst de zaadjes en zaadlijsten eruit als je het minder pittig wilt). Verwijder het buitenste blad en het kontje van het citroengras en snijd het in kleine stukjes.
Doe alle gesneden ingrediënten in een vijzel en stamp tot een fijne massa. Heb je geen vijzel? Dan kun je ook een staafmixer gebruiken. Doe het mengsel over in een kommetje, voeg de olijfolie en sojasaus toe en roer goed door elkaar. Verwijder de zaadjes en het vocht uit de tomaat en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Leg de makreel op een stuk aluminiumfolie, leg de tomaat en het rodepepermengsel erop en besprenkel met het limoensap. Pak de vis in en leg hem 30 minuten in de koelkast zodat de sappen hun werk kunnen doen. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de bananenbladen klaar.
Haal de vis uit de koelkast en leg hem samen met de tomaat en het rodepepermengsel op het blad (de glanzende kant van het blad moet de binnenkant worden). Rol het pakketje dicht met behulp van het tweede blad en maak het dan dicht met een stukje keukentouw of saté-prikkers.
Schuif het pakketje op een bakplaat in de voorverwarmde oven en laat de vis 20 tot 30 minuten garen. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd hem in stukken. Bestrooi ze met wat zout en peper naar smaak en kook of bak ze in een scheutje olijfolie gaar. Serveer de pompoen samen met de gare vis.
Tip! Dit gerecht is ook heerlijk met grote roze garnalen of een andere (witte) verse vis, bijvoorbeeld de Surinaamse botervis.
SuriMAM Cooking van Moreen, Aretha, en Martha Waal (uitgeverij Luitingh-Sijthoff) ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 24,99 euro.
Surinaamse gerechten
- De lekkerste Hindoestaanse bara’s maak je helemaal zelf
- Leer zelf je favoriete Surinaamse gerechten bereiden met SuriMAM Cooking
- De lekkerste soep uit de Javaans Surinaamse keuken: vegetarische saotosoep