Culy Homemade: Xocōlātl (pittige warme chocolademelk uit Zuid-Amerika)
Warm jezelf op met deze pittige chocolademelk van pure chocolade en chilipeper. Xocōlātl wordt gezien als de eerste variant van chocolademelk. En als ‘ie nu nog steeds gedronken wordt, moet deze pittige chocolademelk wel héél lekker zijn.
Dat peper en chocolade een goede combi zijn wisten wij al. Deze chocoladereep met carolina reaper-peper vinden bijvoorbeeld superlekker. Die kick zorgt voor een extra smaaklaag die wij als culinaire liefhebbers maar al te goed kunnen waarderen.
Er zijn verschillende manieren om pittige chocolademelk te maken. Wij kiezen hier voor een moderne versie. Lekker met pure chocolade en slagroom. En die slagroom koelt de mond gelukkig een beetje af na het drinken van deze heerlijke – maar pittige – drank…
Zo maak je deze pittige chocolademelk
Verwarm de melk en chocolade in een steelpannetje op medium hoog vuur. Roer regelmatig terwijl de chocolade smelt.
Voeg de kaneel en chilipoeder toe als de chocolade is gesmolten. Roer nog eens goed en laat op het vuur staan tot de gewenste temperatuur is bereikt. Proef zo nodig even met een lepel, om er achter te komen of de pittige chocolademelk warm genoeg is.
Verdeel de pittige chocolademelk over twee grote mokken, zodat er nog ruimte is voor slagroom. Maak het af met een flinke dot slagroom en wat geraspte chocolade. Serveer direct.
Meer peper met chocolade:
- Spiced mudpie met rawitcandy (chocoladetaart met gesuikerde pepertjes)
- Szechuanpeper-ijs met chocolade van Dorothy Porker
- Pittige popcornrotsjes