Culy Homemade: pita met geroosterde bloemkool uit de oven (no-waste recept!)
Een pita gevuld met geroosterde bloemkool uit de oven en een frisse salade gemaakt van de bladeren van de kool? Wij vinden het tof. Geloof ons: dit is een recept dat je nog veel vaker gaat maken.
Wij houden niet van dingen weggooien. Wat vaak wordt gezien als ‘afval’ kun je vaak voor van alles en nog wat gebruiken. Denk aan de stronk van een broccoli waarmee je fantastische pesto maakt of de schillen van uien die ontzettend veel smaak afgeven in een bouillon.
Gij zult de steel van broccoli niet langer weggooien (en wel hierom)
Voor de bladeren van een bloemkool geldt dat net zo. Ze zijn namelijk gewoon te eten. Sterker nog: ze zijn waanzinnig lekker en goed knapperig. Voor deze pita met geroosterde bloemkool maken we een frisse salade van die bladeren en daarmee haal je dus echt alles uit je bloemkool. Een super no-waste-recept, wat wil je nog meer?
Recept: pita met geroosterde bloemkool uit de oven
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Haal de bladeren van de bloemkool af en leg opzij voor later.
- Snijd de bloemkool in hapklare stukken en meng met het zout, het komijnpoeder, de kurkuma en de zonnebloemolie.
- Laat de kikkererwten uitlekken en meng met het paprikapoeder, het zout, de peper en de olie.
- Stort de groentes op een bakplaat en zorg ervoor dat er overal voldoende ruimte tussen zit. Bak circa 25 minuten of tot alles knapperig en krokant is.
- Maak de bladeren van de bloemkool schoon. Verwijder bruine plekken en spoel het zand eraf. Snijd in dunne reepjes.
- Mix de gesneden bloemkoolbladeren met de rode ui, de dille, het limoensap, de olijfolie en wat zout door elkaar heen.
- Mix de tahin, de yoghurt en het knoflookpoeder door elkaar heen. Breng op smaak met zout.
- Verwarm de pita’s licht en smeer de binnenkant in met wat tahinsaus. Vul met de bloemkool, kikkererwten, salade en extra tahinisaus.
Meer recepten met bloemkool
- Culy Homemade: bloemkoolnuggets uit de oven van luie tempura met rijst
- Culy Homemade: kip en bloemkool met mangochutney van de bakplaat
- Culy Basics: makkelijk bloemkoolsausje met knoflook en Parmezaanse kaas