Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Recepten 18 okt 2024
Leestijd: 2 minuten

Hét populaire recept voor pita’s van Veggilaine

Ghislaine Voogd ken je waarschijnlijk als Veggilaine. De vegetarische keukenprinses van Nederland deelt op haar socials allerlei recepten én de beste tips voor de lekkerste hotspots om vegetarische treats te scoren. De recepten van Ghislaine zijn toegankelijk, creatief en vooral heel erg lekker. Onlangs bracht ze een kookboek genaamd ‘Veggilaine’ uit. Dit recept voor pita’s is een van haar favorieten.

Veggilaine over het recept

“Als je deze zelfgebakken pita’s eenmaal hebt geprobeerd, wil je nooit meer terug naar de pita’s uit de supermarkt.” Met deze zin begon Ghislaine Voogd, ofwel Veggilaine, de voice-over van de video waarin ze twee jaar geleden het recept voor deze pita’s deelde.

Ghislaine: “De respons op die video was ongelofelijk. Ik ontving honderden berichten van volgers, jong en oud, die aan de slag gingen met het recept. De pita’s bleken voor velen een schot in de roos. Tot de dag van vandaag behoren ze nog steeds tot mijn succesvolste recepten en daarom verdienen ze absoluut een plekje in dit boek.”

Beleggen, dippen of de oven in: onze favoriete combi’s met pitabroodjes

Pita's recept
Processed with VSCO with a6 preset Veggilaine

Pita’s maken: het recept van Veggilaine

  1. Meng de gedroogde gist, agavesiroop en het lauwwarme water in een maatbeker of kommetje. Laat 1 minuut staan.
    Meng intussen de bloem met het zout en de olijfolie in een grote kom. Schenk hier het gistwater bij en roer het geheel ongeveer 5 minuten met een deeggarde of houten lepel door, tot je een plakkerig deeg hebt.
  2. Dek de kom af met vershoudfolie of een theedoek en laat het deeg minstens 1 uur op kamertemperatuur (> 21 °C) rijzen, tot het deeg in volume verdubbeld is. Wanneer het kouder is, rijst het deeg langzamer. Je kunt het deeg in de winter daarom het beste op een warme plek in je huis laten rijzen.
  3. Sla de lucht uit het gerezen deeg met je vuist. Vet je aanrecht in met wat olijfolie en leg het deeg op het aanrecht.
  4. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Vorm elk stuk tot een bolletje en druk elk bolletje met je handen en wat olijfolie plat tot een pita van ongeveer 1 centimeter dik.
  5. Verhit een grote (het liefst gietijzeren) pan op hoog vuur. Je hoeft geen olie in de pan te doen, deze zit al op de broodjes.
  6. Bak de pita’s één voor één goudbruin voor ongeveer 1-2 minuten aan elke zijde. Hoe heter de pan, hoe sneller het gaat. Leg de versgebakken pita’s op een bord en dek af met een theedoek om ze warm te houden.
Veggilaine kookboek
Unieboek

Veggilaine – meer dan 60 succesrecepten van een levenslange vegetariër (Spectrum) is nu te koop.

Recepten met pita:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.