Siciliaans pistachetoetje met mascarpone
Dit Siciliaanse pistachetoetje met laagjes fluweelzachte room zou je een pistache-tiramisu kunnen noemen. Feestelijk uit een glaasje en daarom het perfecte kerstdessert. Buon Natale!
Pistache-tiramisu
De basis van het pistachetoetje is vergelijkbaar met tiramisu. Het verschil is dat we hier pistachepasta toevoegen aan het marscarpone-mengsel. Dit geeft de pistachetiramisu op een makkelijke manier een sterke pistachesmaak. Je kunt het kopen in de supermarkt en bij (Italiaanse) delicatessenwinkels.
Ook gaan er savoiardi of pistokeddos koekjes in, de Italiaanse variant van lange vingers. Dit kun je vinden bij de Italiaanse delicatessenwinkel, maar tijdens de feestdagen zijn ze ook in de supermarkt te koop. De Italiaanse variant is platter en steviger dan de Hollandse lange vingers. Dat zorgt voor een extra bite in dit pistachetoetje.
Culy tipt: kerstige lekkernijen die je door het hele land kunt vinden
Pistachetoetje: recept
- Klop met een garde de eidooiers en 50 gram suiker luchtig in een grote kom.
- Meng hier de mascarpone doorheen. Doe dit in drie delen, omdat de mascarpone vrij stug is.
- Doe daarna de pistachepasta erbij en spatel tot deze goed is gemengd met het mascarpone-mengsel.
- Pak er een mixer en een schone kom bij. Klop de slagroom op tot de slagroom stijve pieken heeft. Spatel de opgeklopte slagroom daarna voorzichtig door het pistache-mengsel.
- Vul een kommetje met de amaretto of cognac. Haal de koekjes één voor één door de drank en leg ze op de bodem van de glaasjes. Breek de koekjes eventueel op maat, zodat ze in de glaasjes passen.
- Verdeel de helft van het pistachemengsel over de bodem van de glaasjes. Bestrooi daarna met de helft van de gehakte pistachenoten. Herhaal deze stap tot de koekjes en het pistachemengsel op zijn.
- Laat pistachetoetje afgedekt met plasticfolie minimaal twee uur opstijven in de koelkast.
- Bak ondertussen het engelenhaar in een klontje boter goudbruin en krokant. Rasp of maal eventueel een paar pistachenoten tot pistachepoeder.
- Haal het pistachetoetje uit de koelkast en bestrooi met gehakte pistachenoten, het engelenhaar en eventueel wat pistachepoeder.
Heel Nederland is in de ban van pistachenoot:
- Pistache kun je toevoegen aan elke gang: gegrilde broccoli met pistachedressing
- Een belangrijke vraag die we voor je beantwoorden: Wat maakt de viral Dubai-(chocolade)reep nou eigenlijk zo duur?
- Nog op zoek naar een lekker ontbijt? Zo maak je zelf pistachecroissants (net als bij de hippe patissiers)