Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 14 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

Pistachemoppen uit EXTRA voor iedere zoetekauw

Kookschrijver Jasmijn Beerthuis heeft een mooi motto waar we ons hélemaal achter scharen: “Doe maar extra op je bord, want gewoon is al saai genoeg.” Met haar kookboek EXTRA laat ze je zien hoe je op praktische wijze een overdaad aan smaak en textuur op je bord tovert. Zoals met deze smaakvolle pistachemoppen.

Jasmijn was jarenlang chef culinair bij Allerhande. EXTRA is haar eerste kookboek, waarin ze je wijst op overdadige smaken, slimme shortcuts en simpele technieken om elke dag extra lekker te eten.

In het boek vind je recepten voor gerechten als groene misosoep met crunchy hazelnoot-specerijenolie, geroosterde broccoli met sriracha-Hollandaise en  pistachemoppen. Met deze pistachemoppen deelt ze haar liefde voor alles op het noot-suikerspectrum.

Over dit recept:

Jasmijn: “Als kind aanbad ik bitterkoekjes, cantuccini en mlouza. Bij de paasstol at ik om het spijs heen, zodat ik op het eind die ene geweldige hap ervan overhield. En als ik de absurde mazzel had om een marsepeinen roosje van een chipolatataart te bemachtigen, kon ik mijn geluk niet op.

Vorig jaar at ik een klassiek pistachekoekje op Sicilië en het was net alsof de oude dame in de pasticceria mij een heel boeket van zulke chipolatataartroosjes had gegeven. Ik moest bijna janken, zo lekker was het.

Deze Hollands-Italiaanse pistachemoppen zijn dus voor gekken zoals ik: eigenlijk is het bijna puur gebakken spijs. Dankzij het extra laagje suiker worden ze extra crunchy vanbuiten.”

Pistachemoppen Extra Jasmijn Beerthuis
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Bereidingswijze pistachemoppen:

  1. Maal in het kleine bakje van een keukenmachine in 3 à 5 minuten de
    pistachenoten met de amandelen zo fijn mogelijk. Roer af en toe. De noten zijn fijn genoeg gemalen als het kruim begint te kleven: de olie erin komt dan langzaam vrij.
  2. Voeg het eiwit en 160 gram van de suiker toe en maal kort tot een soort spijs. Kneed nog even door en verpak in vershoudfolie. Laat
    minstens 1 uur rusten in de koelkast, langer kan ook. Het deeg wordt alleen maar lekkerder als het even de tijd krijgt om te rijpen.
  3. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Halveer het deeg en maak er 2 rollen van met een diameter van 2,5 à 3 centimeter. Bestrooi het werkblad met de rest van de suiker en rol het deeg erdoor zodat het rondom bedekt raakt met een suikerlaag. Je gebruikt wat meer suiker dan blijft plakken, maar dat werkt wel makkelijker. Zorg ervoor dat het deeg dezelfde diameter behoudt, door het vanaf de zijkanten weer een beetje bij elkaar te duwen.
  4. Snijd de rollen in plakken van 2 centimeter dik en verdeel ze met de snijkant naar boven over een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Bak de pistachemoppen in het midden van de oven circa 8 minuten, tot ze aan de randen lichtbruin zijn. Laat ze 2 minuten, of tot ze iets stabieler zijn, afkoelen op de bakplaat en haal ze dan met het bakpapier en al van de plaat af om verder af te laten koelen.
Extra kookboek
Carrera Culinair

> EXTRA van Jasmijn Beerthuis (Carrera Culinair) is nu te koop voor 31,99 euro. 

Meer verrassende recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.