Zelf kruidnoten maken met pindakaas en lekker veel specerijen
Bijzondere kruidnootsmaken zijn er volop, maar pindakaaskruidnoten kwamen we niet eerder tegen. De hoogste tijd om zelf de keuken in te duiken dus! Zelf kruidnoten maken is een koud kunstje en met deze twist zet je iets heerlijks op tafel.
Dit pepernotenrecept bevat naast pindakaas ook lekker veel specerijen. We voegen extra nootmuskaat toe, een hele berg speculaaskruiden en versgemalen peper. Hierdoor krijgen de kruidnoten een lichte kick die perfect samengaan met de smeuïge pindakaas.
Wij gebruiken voor dit recept de pindakaas van Calvé. Deze mengt goed samen met het deeg. Een 100% pindakaas wil soms nogal plakkerig worden. Gebruik je toch liever die pindakaas? Voeg dan wat extra bloem toe aan het deeg zodat de kruidnoten mooi heel blijven en niet uitlopen in de oven.
Zelf kruidnoten maken met pindakaas:
- Meng de roomboter, suiker en keukenstroop door elkaar heen.
- Doe de bloem, melk en de specerijen erbij en kneed goed door.
- Voeg als laatste het bakpoeder en de pindakaas toe en kneed tot een glad en soepel deeg.
- Rol het deeg in folie en laat het idealiter één nacht in de koelkast liggen. Hierdoor wordt de kleur van de pepernoten donkerder en mengen de smaken goed. Geen tijd? Laat het dan tenminste één uur liggen.
- Rol het deeg uit tot een lange sliert en verdeel in gelijke stukken ter grootte van een kleine knikker.
- Rol tot balletjes en leg op een bakplaat, druk zacht aan. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de kruidnoten is.
- Bak af in 20 minuten in een voorverwarmde oven van 155 graden Celsius.
- Laat volledig afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot.
Meer Sinterklaasrecepten:
- Winters toetje: Sinterklaas dame blanche met speculaas
- Zo stel je een heerlijke borrelplank samen voor Sinterklaasavond
- Doe eens wat anders: Sinterklaastosti met chocolade kruidnoten, banaan en ricotta