Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten Gisteren
Leestijd: 2 minuten

Pasta pesto met een twist: pesto Trapanese is je nieuwe favoriet (met tomaat en amandelen)

Wie is er niet dol op pasta pesto? Pesto Trapanese is een heerlijke variant op de bekende versie met basilicum en pijnboompitten en misschien nog wel lekkerder dan je denkt!

Pesto Trapanese is een verrukkelijke Siciliaanse variatie op de klassieke pesto uit Genua. Het is afkomstig uit Trapani, in het westen van Sicilië.

Met zijn eenvoudige, maar smaakvolle ingrediënten is het een perfecte uitdrukking van de Italiaanse filosofie van ‘cucina povera‘, waarbij het eenvoudig te maken moet zijn, maar dan wel met de beste ingrediënten.

12 x lekkere pasta recepten voor elke dag van de week

Waar komt pesto Trapanese vandaan?

De oorsprong van pesto Trapanese, of pesto alla Trapanese, ligt in de interactie tussen Siciliaanse en Ligurische zeevaarders. De Liguriërs brachten hun traditionele pesto alla Genovese naar Sicilië, maar de lokale bevolking paste het recept aan met ingrediënten die overvloedig aanwezig waren in hun regio.

Tomaten, amandelen en olijfolie van lokale olijfbomen werden toegevoegd, wat leidde tot dit heerlijke recept. De pesto is door het gebruik van tomaten wat frisser dan de groene versie met pijnboompitten. Ideaal voor in de lente of zomer, maar eerlijk gezegd eten wij ‘m gewoon het hele jaar door…

Pasta pesto tomaat
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Recept: pasta met pesto Trapanese

Voor de pesto Trapanese

  1. Halveer de cherrytomaten en pluk de basilicum. Rasp de Parmezaanse kaas en snijd de knoflook in kleine stukjes.
  2. Maal alles met een staafmixer of in een keukenmachine.
  3. Voeg de amandelen toe en mix kort.
  4. Schenk de olijfolie bij de massa tot het lekker smeuïg is en roer goed door.
  5. Breng de pesto Trapanese op smaak met zout en peper.

Voor de pasta

  1. Kook de pasta beetgaar (volgens de aanwijzingen op de verpakking) in een ruime pan met kokend gezouten water.
  2. Giet de pasta af en bewaar wat van het kookvocht.
  3. Meng de pesto Trapanese met de pasta en voeg wat van het achtergehouden kookvocht toe om ‘m extra smeuïg te maken.
  4. Verdeel over de borden en rasp extra Parmezaanse kaas over het gerecht heen.
Pasta pesto tomaat
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer Italiaanse recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.