Redactie
Redactie Diner 2 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Pesce spada alla puttanesca: zwaardvis met pittige saus

Dit heerlijke Italiaanse recept voor pesce spada alla puttanesca (zwaardvis met pittige saus) komt uit het prachtige boek Pure Italiaanse keuken.

De term ‘puttanesca’ wordt meestal gebruikt voor een Napolitaanse pastaschotel (volgens sommige versies afkomstig van het eiland Ischia). Deze vis kan dus geserveerd worden met penne of spaghetti. Maar ook met brood of crostini smaakt dit gerecht voortreffelijk.

In dit kookboek vind je alle recepten uit Roberto’s, het beroemde Italiaanse restaurant in het Hilton Hotel in Amsterdam. Eigenaar Roberto Payer schreef samen met zijn chefkok Franz Conde de klassieke recepten op, vergezeld van wijntips.

Het boek bevat behalve soepen (zuppe), voorgerechten (antipasti), pasta’s en risotto’s (primi), hoofdgerechten met vis en vlees (secondi) en desserts (dolci) ook bijgerechten (contorni) en informatie over kazen, ijs en granita.

Recept

Doe voor de saus de olijfolie in een braadpan, samen met de ansjovis, de knoflook, de chilipepers, de olijven, de kappertjes en de peterselie. Verwarm dit alles op matig vuur en laat deze ingrediënten gaar worden (pas op dat ze niet aanbranden).

Voeg de passata toe en laat het geheel 5 minuten sudderen. De saus is nu klaar, maar je kunt hem langer laten sudderen om hem dikker en smakelijker te laten worden.

Breng de stukken zwaardvis op smaak met zout en peper, bestrijk ze met een kwastje met olijfolie en bak of gril ze snel. Leg de gebakken stukken vis in de warme saus en serveer meteen.

Wijntip: Een witte wijn afkomstig van de vulkanische bodem van de streek Avellino, aromatisch, vol mineralen en stevig, zoals fiano of greco di tufo.

Pure Italiaanse keuken is nu te koop voor € 39,99 in de (digitale) boekhandel.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.