Lomo saltado (roerbak met ossenhaas) uit Mi Casa Peru (+ winactie!)
Wat van ver komt is lekker, dat weten we allemaal. Maar dat een exotisch gerecht niet altijd opgediend hoeft te worden in een ver oord aan de andere kant van de oceaan, bewijst Katinka Lansink Dodero. In haar nieuwe kookboek Mi Casa Peru vind je de lekkerste recepten uit de Peruaanse keuken. Zoals deze lomo saltado (roerbak met ossenhaas). En ook lekker: je kunt het boek nu winnen!
In haar boek Mi Casa Peru deelt Katinka 80 laagdrempelige, toegankelijke recepten met je waarvan je watertandend aan tafel gaat. Ze groeide op in de Apeldoornse bossen, waar de heerlijkste ceviches, tiraditos en salsas op tafel verschenen. Peruaanse smaken van Hollandse bodem, kortom. Zoals deze lomo saltado.
Makkelijker dan je denkt: klassieke Peruaanse ceviche maken (in 2 x 5 minuten!)
Katinka over dit gerecht: “In 1849 arriveerden de eerste Chinese immigranten uit de Kantonregio in Peru, voornamelijk om te werken op katoen- en suikerrietplantages en in de mijnen. Ze behielden hun gebruiken en tradities en toen hun contracten afliepen, verhuisden velen naar de hoofdstad Lima. Zo werd de basis gelegd van Chinatown.
In 1971 werd de poort ingewijd die leidt naar de Calle de Capon (de Caponstraat), de hoofdstraat van Chinatown. Je kunt er allerlei ingrediënten voor gerechten en natuurlijke geneeswijzen kopen, je kunt er je hand laten lezen en wat dies meer zij. Het is een levendige straat met allemaal interessante winkeltjes met gekkige goedjes en waanzinnige roerbakgerechten.
Door gebrek aan ingrediënten konden de Chinese immigranten hun keuken niet op authentieke wijze bereiden. Dus begonnen ze hun vertrouwde gerechten te bereiden met Peruaanse ingrediënten. In Lima openden ze kleine winkeltjes die frituurtechnieken en nieuwe ingrediënten introduceerden, zoals rijst, kion (gember) en sojasaus. Deze keuken noemden ze chifa, dat in het Mandarijn ‘rijst eten’ betekent. Voorbeelden van kenmerkende gerechten zijn chaufa (gebakken rijstgerechten), lomo saltado (een roerbakgerecht), tallarin (eiernoedels) en wontonsoepen.
Hier een fantastisch gerecht dat heel simpel lijkt, maar de snijtechniek en volgorde maken het gerecht. Peruanen eten veel gerechten met aardappels en rijst, zoals ook dit gerecht.”
Lomo saltado
1. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes van 3 cm. Snijd de tomaten in acht partjes en verwijder de zaadjes (die bevatten te veel vocht).
Snijd de rode ui in even grote partjes als de tomaat. Kneus de knoflook en hak die fijn. Snijd het vlees tegen de draad (dan is het straks malser) in reepjes van 6 x 1 cm.
2. Kook de rijst en kook de aardappels 20 minuten. Snijd de aardappels als ze klaar zijn in acht partjes, eerst verticaal doormidden, dan nog twee keer.
3. Begin met roerbakken op hoog vuur: eerst kort de uien en knoflook tot glacée; schep ze uit de pan. Vervolgens kort de tomaten; schep deze ook uit de pan. Roerbak dan het vlees 3 minuten en flambeer het met de pisco.
4. Doe alles, inclusief de aardappels, bij elkaar in de pan, voeg de marinade toe en roerbak 1 minuut.
5. Doe tot slot de koriander en chilipepers erbij en serveer met de rijst.
Tip!
Schep bij het roerbakken constant de ingrediënten om en houd bovenstaande volgorde aan. Als je alles tegelijk roerbakt, wordt het een slap geheel en dat is niet de bedoeling. Alles moet knapperig en glacée zijn. Kijk uit met flamberen; een van de testers van dit recept zette haar keuken bijna in de fik! Flambeer op het balkon of wees extra voorzichtig.
Winactie!
Culy mag 3 x een exemplaar van Mi Casa Peru weggeven aan gelukkige lezers. Mail naar [email protected], zet in de onderwerpregel ‘Mi Casa Peru’ en vertel ons waarom jij dit lekkere boek wil winnen. Vergeet ook niet je adres te vermelden. De drie winnaars ontvangen bericht per mail op dinsdag 4 mei.
> Mi casa Peru van Katinka Lansink Dodero (uitgeverij Luitingh-Sijthoff) is vanaf nu te koop voor € 25,- euro.