Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Recepten 1 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Pepernoten-recept: zo maak je de lekkerste, échte pepernoten

We hebben het in de volksmond vaak over pepernoten als we eigenlijk kruidnoten bedoelen. Maar vergeet ook de échte, klassieke pepernoten niet! Want met hun anijsachtige smaak en chewy textuur zijn ook die onwijs lekker. Je maakt ze zelf met dit pepernoten-recept.

Chocoladekruidnoten, chocoladeletters met bizarre smaken en allerlei ander snoepgoed; met Sinterklaas ligt de supermarkt vol lekkers. Maar de klassieke pepernoten blijven toch wel onze favoriet.

Waar kruidnoten juist neigen naar speculaas vanwege hun crunch en specerijen (zo bak je zelf de allerlekkerste kruidnoten), hebben de klassieke pepernoten qua smaak en textuur hebben meer weg van taaitaai. Vooral die boventoon van anijs en dat zoetje van de honing maakt ze verslavend. Lees meer over het verschil tussen pepernoten en kruidnoten en je gaat nooit meer de fout in.

Zelf pepernoten bakken is hartstikke leuk, ook om samen met kinderen te doen. Met dit pepernoten-recept wordt het een eitje.

Voor eens en altijd: dit is hét verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Klassieke pepernoten: recept

Pepernoten bakken doe je zo!

  1. Verwarm de oven eerst voor op 170-175 graden en doe bakpapier op de bakplaat.
  2. Maal alle specerijen in een kom en maak er zo een mengsel van. Doe de honing in een steelpannetje – alleen als hij wat harder is – en smelt deze samen met de stroop.
  3. Zeef het bakpoeder en de bloem en doe deze in een andere kom. Voeg hier een snufje zout aan toe en doe vervolgens het specerijenmengsel erbij, gevolgd door de stroop en honing. Roer dit goed door elkaar.
  4. Zet wat water op tot dat het goed warm is. Let op: het hoeft niet te koken! Voeg 1 dl van dit water toe aan het mengsel. Als het deeg nu nog te droog is, doe er dan nog wat meer water bij. Als het soepel genoeg is, kun je het deeg gaan kneden.
  5. Vet een grote ovenschaal in met olie of gebruik bakpapier op de bakplaat. Snijd het deeg in kleine blokjes of maak er balletjes van. Net wat je zelf wilt! Druk ze nog even plat en bestrijk dan met een kwastje de pepernoten met warm water.
  6. Laat ze 15 tot 20 minuten bakken tot ze gaar en lichtbruin zijn. Haal ze daarna uit de oven en laat de pepernoten helemaal afkoelen.

De pepernoten kun je drie dagen van te voren al maken, maar zorg wel dat je ze in een afgesloten trommel bewaart.

Pepernoten versieren

Wil je je pepernoten liever toch net wat meer smaak aanbrengen? Versier je pepernoten dan eens met chocolade- of poedersuikerglazuur. Super lekker!

Deze recepten met pepernoten wil je proberen

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.