Dit wil je bij je kerstdiner: patat met kaviaar en frisse citroenmayonaise
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F12%2FPatat_mayo_met_kaviaar_3.jpg)
Patat mayo met kaviaar? Of dat een tikkeltje overdreven is, mwah dat zou je kunnen zeggen ja. Maar lekker, dat is het vooral ook. En daar draait het om, toch?
Ingrediënten
Voor 4 personen:Voor de patat:
- 500 gram friet
- Olie om in te frituren
- Zout, viskruiden of Old Bay naar smaak
Voor de citroenmayo:
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- Zout en peper, naar smaak
Extra:
- 2 eetlepels ‘kaviaar’ (of een alternatief)
Kaviaar
De afgelopen jaren zie je het overal voorbij komen, vanille-ijs met kaviaar van The Bear, gefrituurde kip met kaviaar van Momofuku, en ga zo maar door.
Ah, en deze frikadel met kaviaar van Butterboys Club mogen we trouwens niet vergeten, die staat nog steeds op ons lijstje om een keer te proeven. En wat zal-ie lekker zijn met deze patat met mayo en kaviaar.
Enfin, kaviaar is hot en dat blijft het ook. Veelzijdig als het ingrediënt is, is het ook nog eens een makkelijke manier om een doodsimpel iets als een patatje met, te transformeren tot iets speciaals. Superhandig voor een stressvrije kerst. Want hoe lekker is het om dit bij je kerstdiner te serveren?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F12%2FPatat_mayo_met_kaviaar_2.jpg)
Een laatste tip is de crème fraîche te vervangen door crème crue, de Franse room van je dromen. In het kort gezegd een ongepasteuriseerde en nog vettere variant van crème fraîche. Helaas is deze room niet overal goed verkrijgbaar in Nederland. Als je ‘m weet te vinden, haal ‘m dan sowieso in huis.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F12%2FPatat_mayo_met_kaviaar_1.jpg)
Patat mayo met kaviaar
- Zet de frituurpan aan, of verwarm genoeg olie in een diepe pan op het vuur. Frituur je friet volgens de beschrijving op de verpakking. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
- Maak ondertussen de citroenmayonaise. Meng de crème fraîche met mayonaise en citroensap. Proef en voeg extra citroensap toe indien nodig. Zet daarna de citroenmayonaise in de koelkast tot gebruik.
- Breng je friet op smaak met zout, of kies voor viskruiden of Old Bay om het thema in stand te houden.
- Schik de patat in een mooie schaal. Doe daarbij een paar flinke klodders van de citroenmayonaise. Maak de patat mayo met (nep)kaviaar af en serveer direct.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F12%2FPatat_mayo_met_kaviaar_3.jpg)
Zin in friet:
- Waar de snackbar en Korea samenkomen: Koreaanse kapsalon met bulgogi-mayo en kimchi-sambalsaus
- Houd het gezond met deze pastinaakfriet met sriracha-ketchup
- Culy loves: sticky sambalfriet met limoenbladmayo