Culy Homemade: Patacon Pisao (geplette bakbanaan met kip en guacamole)
Ooit van Patacon gehoord? Dit Zuid-Amerikaanse comfort food heeft wat weg van taco’s, al zijn de ‘tortillas’ hier niet gemaakt van mais maar van geplette, knapperig gebakken bakbanaan.
Patacon Pisao wordt veel gegeten in Venezuela en Colombia. De bakbanaan wordt in stukken gesneden, geplet en gefrituurd. Hierdoor krijg je een knapperig ‘koekje’ dat je belegt met verschillende toppings, een beetje zoals bij een tostada. De meest voorkomende toppings zijn guacamole, tomatensalsa, kaas en geplukt vlees.
In dit recept kiezen we voor geplukte kip die we met dit makkelijke recept voor pulled chicken maken. Ook frituren we de banaan in zijn geheel voor een XXL-variant. Heb je toch liever hapklare stukken? Snijd dan de bananen in stukken voordat je ze frituurt en plat maakt.
Patacon Pisao maken: zo doe je dat
- Pel de bakbananen en bak deze in zijn geheel rondom aan in een laag zonnebloemolie op half hoog vuur. De banaan moet vanbinnen zacht zijn zodat je ‘m bij de volgende stap makkelijk kunt pletten.
- Laat de gebakken bananen voor 5 minuten rusten en uitlekken.
- Plet de bananen tussen twee vellen bakpapier. Gebruik hiervoor een zware pan en druk voorzichtig de banaan plat tot een dikte van zo’n 1/2 centimeter.
- Frituur de bananen op zo’n 180 graden Celsius tot ze goudbruin en krokant zijn. Bestrooi met zout.
- Snijd de helft van de sjalot en de helft van de tomaten in kleine blokjes en bak in een pan met wat olie.
- Voeg zodra de tomaat en de sjalot begint te kleuren de oregano, het paprikapoeder, het komijnpoeder, peper en wat zout toe. Bak al roerend circa 1 minuut mee.
- Voeg de geplukte kip toe en verwarm door en door. Breng eventueel op smaak met extra kruiden.
- Prak voor de guacamole het vlees van de avocado in een kom tot een gladde massa.
- Voeg de fijngesneden koriander, overgebleven tomaat, de rest van de sjalot en het sap van de limoen toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Bouw nu de Patacones op. Begin met de gebakken banaan. Smeer daar een laagje guacamole op en leg daar bovenop wat van het kipmengsel.
- Strooi wat van de geraspte kaas over het geheel. Garneer eventueel met extra koriander en avocado.
Meer Zuid-Amerikaanse recepten:
- Culy Homemade: Birria taco’s (Mexicaanse taco’s met véél kaas die je in een bouillon doopt)
- Culy Homemade: vegetarische empanadas (niet Tex-Mex, maar met een verrassende twist)
- Culy Homemade: changua (snelle Colombiaanse ontbijtsoep)