Culy homemade: klassieke pasta puttanesca mét ansjovis
Puttanesca heeft misschien wel de meest opvallende naam van alle pastasoorten. Dat komt met name door het gedeelte “putta” wat Italiaans is voor prostituee… Hoe dat zit én hoe je de allerlekkerste puttanesca maakt zochten we voor je uit.
Rond puttanesca hangt een klein mysterie. Er gaan namelijk verschillende theorieën in de ronde over de herkomst van het gerecht. Dat de pasta iets te maken heeft met dames van lichte zede is zeker, maar was de pasta voor henzelf bedoeld? Of om hongerige klanten te lokken? Daar zijn de meningen sterk over verdeeld.
Tot op de dag van vandaag is er niemand die het écht weet en er uitsluitsel over kan geven. Wat wel zeker is, is dat de oorsprong ligt in de hoerenbuurt van het oude Rome.
Wat is de pasta puttanesca?
Niet alleen over de oorsprong van de pasta puttanesca gaan verschillende verhalen de ronde, ook rond de samenstelling van het perfecte recept blijken aardig wat vraagtekens te hangen. Want, wat is het nu precies? Met tonijn of zonder? Met spaghetti of juist penne? En moet de saus nou wel pittig gemaakt worden met rode pepers, of juist niet?
Zoals het eigenlijk in vrijwel de gehele Italiaanse keuken eraan toe gaat, heeft elke streek zo zijn eigen variant, en vooral de Sicilianen kunnen er wat van! Wij houden ons gewoon aan het traditionele Romeinse recept, inclusief ansjovis, spaghetti en kappertjes.
Pasta puttanesca maken
- Snijd twee teentjes knoflook en de ui fijn en fruit in een scheutje olijfolie.
- Voeg de in blokjes gesneden tomaten toe samen met de suiker, laurier, tijm, tomatenpuree en een snufje zout.
- Breng het geheel aan de kook en laat een klein halfuur pruttelen op laag vuur.
- Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Bak de ansjovis in een beetje van zijn eigen olie totdat deze uit elkaar valt.
- Voeg de gesneden olijven en kappertjes toe en bak kort mee.
- Draai het vuur laag en voeg de knoflook en pepers toe. Laat even meebakken en voeg tot slot toe aan de tomatensaus.
- Meng de saus met de pasta en voeg eventueel een scheutje pastawater toe om de saus te binden.
- Serveer met fijngehakte bladpeterselie.
Meer pastatrecepten:
- Pasta in de zomer? Tuurlijk! 7x recepten voor een zomerpasta om van te dromen
- Culy Homemade: pasta e fagioli (Italiaanse pasta met bonen)
- Culy Homemade: pasta all’assassina (knapperige, bijna verbrande spaghetti in pittige tomatensaus)