Culy Basics: de perfecte pasta carbonara
Voor pasta carbonara kun je ons wakker maken – mits de Italiaanse klassieker perfect bereid is. Hoe je dat dan doet? In dit basisrecept leggen we dat haarfijn uit.
Om maar meteen de grootste onjuistheden de wereld uit te helpen: pasta carbonara wordt níét gemaakt met room en óók niet met gewone spekreepjes. Traditioneel wordt pasta carbonara gemaakt met guanciale, kinnebakspek is dat. Wil je de perfecte pasta carbonara maken, maak er dan je missie van om dit te vinden bij de slager of in Italiaanse winkels.
Ga daarnaast ook voor pecorino en pasta van kwaliteit (met Barilla of De Cecco zit je goed) en wees niet te zuinig met de versgemalen zwarte peper.
Pasta carbonara
- Bak de stukjes guanciale aan in een koekenpan tot ze knapperig zijn. Schep uit de pan.
- Kook de spaghetti al dente in ruim gezouten water. Bewaar twee kopjes van het pastawater en giet de pasta af.
- Doe de eidooiers in een mengkom en voeg de fijn geraspte pecorino toe. Roer met een garde tot een stevig mengsel.
- Voeg een kopje van het pastawater toe aan de pan waar je zojuist de guanciale in hebt gebakken en voeg de afgegoten pasta toe. Verwarm op medium vuur en voeg het eiermengsel toe. Roer goed tot een gladde massa. Voeg wat extra bewaard pastawater toe als je vindt dat het geheel te droog is.
- Voeg tot slot de guanciale toe aan de pan en roer goed. Schep de pasta carbonara op borden en maak af met extra pecorino en extra zwarte peper.
Meer Italiaanse recepten?
- Culy Homemade: rigatoni met pittige tomatensaus en spek (pasta Amatriciana)
- Culy Homemade: makkelijke melanzane alla parmigiana
- Culy Homemade: pasta all’assassina (knapperige, bijna verbrande spaghetti in pittige tomatensaus)