Culy Homemade: pasta all’amatriciana
Pasta all’amatriciana is de grote trots van Amatrice, een gemeente in de Italiaanse regio Lazio. Veel ingrediënten hoef je er niet voor in huis te halen: met pasta, guanciale, tomaten en pecorino kom je al een heel eind. Wel horen we de Italianen ons bijna in het oor fluisteren: kies die ingrediënten zorgvuldig uit! Lokaal en hoogwaardig! Daarin kunnen we ze uiteraard geen ongelijk geven.
Waar wij onze ingrediënten haalden? Voor de bucatini (pastasoort) openden we supermarktapp Crisp, voor de guanciale renden we naar de slager en voor de pecorino keken we onze kaasboer lief in de ogen. De Italianen zouden trots op ons zijn.
Zo maak je pasta all’amatriciana
Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook en kook de bucatini al dente.
Maak ondertussen de saus. Snijd daarvoor de guanciale in plakjes van ongeveer 1 bij 2 centimeter. Bak deze op laag vuur tot het vet transparant en het vlees krokant is: dit duurt ongeveer 7 à 8 minuten. Roer regelmatig.
Voeg daarna de witte wijn toe, draai het vuur iets hoger en laat de wijn verdampen. Haal de reepjes guanciale uit de pan en zet apart.
Bak in de pan waar je net het vlees in hebt gebakken de chilipeper en voeg het blik tomaten toe. Kook de saus ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur en maak de tomaten met een houten lepel kapot.
Vis de hele peper uit de saus en voeg de spekreepjes toe. Giet de bucatini af en schep de slierten bij de saus.
Roer alles goed door elkaar. Schep de pasta all’amatriciana op borden en verdeel er extra pecorino en zwarte peper over.