Culy Homemade: makkelijke pasta met aardpeer en Parmezaanse kaas
Ooit al ‘ns pastasaus van aardpeer gemaakt? Nee? Doen. Het smeuïge van pastasaus met het aardse van de topinamboer combineert namelijk het beste van twee werelden.
Een gezellig winters pastaatje, kortom!
Aardpeer: meenemen die handel!
Hoewel zowat alles – en dus ook aardpeer – tegenwoordig steeds beter verkrijgbaar is, blijft het soms even zoeken naar de kleine bruine knollen. Ons advies luidt dan ook om ze meteen mee te nemen als je ze ergens spot: die kans is het grootste op de markt, bij de groenteboer, in grotere supermarkten of bij Crisp.
Eenmaal een voorraadje in huis? Experimenteer er gerust op los. Een goede manier om de smaak te leren kennen is door ze met een plens olijfolie en wat zout te roosteren in de oven. Ook risotto met aardpeer is lekker, of maak er een winterse salade of een aardpeersoepje mee. En yes: zelfs als hoofdingrediënt in een romige pastasaus doen ze het goed.
Makkelijke pasta met aardpeer
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en schik er de stukjes aardpeer op. Geef het geheel een scheut olijfolie en een snuf zout en peper en schep door elkaar. Bak 20 minuten in de warme oven.
- Haal uit de oven en schep de aardperen in een grote pan. Stamp met een pureestamper tot puree (geen probleem als er hier en daar nog stukjes in zitten). Zet even apart.
- Breng ruim gezouten water aan de kook. Kook de pasta al dente en giet af, maar bewaar het kookvocht.
- Verwarm wanneer de pasta kookt een klont boter in een pan en bak er de knoflook 2 minuten in aan. Voeg ook de bloem en de citroenrasp toe en roer tot je een goudkleurige pasta krijgt. Voeg de cream cheese en een soeplepel van het kookvocht toe en roer met een garde. Laat kort indikken tot een witte, stevige saus. Werk af met zout, peper, de geraspte Parmezaan, de aardpeerpuree en een snuf vers geraspte nootmuskaat.
- Mix nu alles met een staafmixer tot een homogene massa. Voeg de gekookte pasta toe en laat nog 1 à 2 minuten koken. Als de saus te dik is, lepel er dan wat van het kookvocht doorheen.
- Serveer in borden en werk af met verse peterselie, zwarte peper en extra Parmezaan.
Meer makkelijke pasta’s?
- Culy Homemade: gnocchi met worst, hazelnoot, spinazie en rozemarijn
- Culy Homemade: snelle pasta bolognese met chorizo en mozzarella
- Pastaschelpjes met tomatensaus, olijven, kappertjes en broodkruim