Pappardelle met groene kool en lamsschenkel van Vanja van der Leeden
Zin in een beetje voedzame vrolijkheid op je bord? Supermarkt-app Crisp vroeg Vanja van der Leeden om een paar lekkere recepten te ontwikkelen “die de grauwe maanden een beetje kleur geven”. Zoals deze papardelle met groene kool en gestoofde lamsschenkel, die verrassend eenvoudig om te maken is.
Vanja ontwikkelde vier recepten, exclusief voor de supermarkt-app van Crisp. En wij mogen er eentje met je delen! Dit alles om te vieren dat haar nieuwe kookboek Insane is verschenen. De ingrediënten shop je makkelijk in de app van Crisp.
Crisp en Vanja over dit recept: “Brede lintpasta met een stoere saus van groene kool, lekker veel tijm, tomaat en lamsschenkel. Heerlijk en makkelijk comfort food voor op een gure avond.”
Pappardelle met groene kool en gestoofde lamsschenkel
Verwijder de harde stronk en het buitenste blad van een halve groene kool. Pluk de bladeren. Verwijder de stugge middennerf bij de grotere bladeren en snij het blad in reepjes. Was het blad en laat uitlekken in een vergiet.
Pel en snipper 1 ui. Verhit een ruime koekenpan. Schenk er 2 eetlepels olijfolie in en fruit de ui op zacht vuur zo’n 5 minuten. Voeg 1 blikje tomatenpuree toe en roerbak een paar minuten om de puree te ontzuren. Ris vervolgens de blaadjes van 10 tijmtakjes boven de pan.
Hak 2 knoflooktenen fijn, voeg toe aan de pan en roerbak nog een paar minuten. Voeg de koolreepjes toe en roerbak op middelhoog vuur zo’n 7-8 minuten. Blus af met 100 ml rode wijn en laat de alcohol enigszins verdampen.
Voeg 1 blik tomaten toe en plet de tomaten kapot met een pollepel. Breng op smaak met een snuf zout en ¼ theelepel gerookte paprikapoeder en zet het vuur laag.
Breng intussen in een ruime pan water aan de kook en zout het flink.
Knip de verpakking van 1 lamsschenkel open, voeg eventueel gestold vet toe aan de pan met saus, dat maakt ‘m lekkerder. Snijd het vlees van het bot en snijd het in kleine stukjes. Voeg toe aan de saus en laat op laag vuur pruttelen terwijl je de pasta kookt.
Voeg 150 gram pappardelle toe aan het kokende water en kook ze al dente volgens de instructies op de verpakking. Neem met een schuimspaan uit het water en schep met aanhangend kookvocht bij de tomatensaus. Voeg eventueel extra pastakookvocht toe als het geheel te droog oogt.
Roerbak de pasta nog even in de saus zodat de smaken goed in kunnen trekken en schep de pasta dan in diepe borden. Hak een paar peterselietakjes fijn en strooi over de pasta samen met de Parmezaanvlokken en nog een draai van de pepermolen.