Culy Homemade: pappardelle al ragù met rundvlees
Ragù is een klassiek Italiaans gerecht. Het is een saus op basis van vlees geserveerd met pasta. Iedereen kent wel de ragù bolognese met gehakt en een tomatensaus. Wij maakten een zalige pappardelle al ragù met rundvlees.
Het beste kun je hiervoor runderwangen gebruiken. Runderwang is, omdat het continu in beweging is door het eeuwige kauwen van die koeien, een van de meest malse stukjes vlees die je je kunt voorstellen.
Je kunt de runderwangen vervangen door ander stoofvlees van goede kwaliteit.
Pappardelle al ragù met rundvlees
Bestrooi de stukken vlees met peper en zout. Verwarm een eetlepel boter en een halve eetlepel olijfolie in een grote stoofpan op middelhoog vuur en bak ze tot ze een bruin korstje hebben. Het vlees mag elkaar niet overlappen dus bak in meerdere porties. Voeg voor elke nieuwe portie nog wat boter en olie toe als dat nodig is. Haal uit de pan en zet apart.
Schenk indien nodig nog wat olijfolie in de pan en fruit hierin 10 minuten de ui, wortel en bleekselderij op middelhoog vuur. Bak de laatste 2 minuten de knoflook mee.
Bind de laurierblaadjes, tijm en rozemarijn bij elkaar met een stukje keukentouw.
Doe het vlees terug in de pan en bestrooi met de bloem. Roer goed om, schep de tomatenpuree erdoor en leg de kruiden erop.
Schenk nu de bouillon, wijn en de tomaten in de pan en breng aan de kook. Kruid met peper en zout. Laat minimaal 2 uur zachtjes stoven met het deksel op de pan. Proef dan of het vlees al zacht genoeg is en stoof anders gerust nog een uurtje door.
Verwijder het vlees zodra het goed mals is en laat de saus nog 30 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel.
Doe het vlees terug in de pan en bestrooi met peterselie. Serveer met de pasta en Parmezaanse kaas.