Panzanella met honing-saffraantomaten, komkommer en gepekelde rode ui
Niet alleen Culy staat (deze week) in het teken van Ottolenghi: hij is deze maand gasthoofdredacteur van delicious. magazine. Culinair journalist Merijn Tol bedacht speciaal voor dit nummer een recept voor een panzanella à la Ottolenghi. We hebben ‘m geproefd en… zó lekker!
De naam Ottolenghi is Italiaans en kreeg Yotam van zijn Italiaanse vader uit Florence. Daarom deze panzanella, een klassieker op de Florentijnse menukaart. Het is een salade die valt of staat met de kwaliteit van ingrediënten: haal ze het liefst op de boerenmarkt. Deze versie is er eentje à la Yotam met spannende honing-saffraantomaten.
Panzanella à la Ottolenghi
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de tomaten in dikke parten. Verwarm in een steelpan de honing met de saffraan en 2 el olijfolie. Doe de tomaten in een ovenschaal en besprenkel met het honing-saffraanmengsel. Bestrooi met grof zout. Rooster de tomaten 30-40 min. tot ze zacht zijn en schroeiplekjes hebben.
Verhoog de oventemperatuur naar 200°C.
Scheur het brood in grove stukken en meng met 3 el olijfolie en wat zout. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster goudbruin in 10 min. Meng in een kom de tomaten met het vocht uit de ovenschaal en het geroosterde brood en laat 6-8 min. intrekken.
Snijd de bleekselderij in plakjes. Schil de komkommers en snijd in grove, schuine stukken. Snijd de rode ui in halve ringen en meng in een kleine kom met wat zout en 2 el rodewijnazijn. Laat 5 min. intrekken.
Meng in een kom alles luchtig. Breng op smaak met de rest van de olijfolie, evt. nog wat extra rodewijnazijn en zout. Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en meng erdoor.
Het septembernummer van delicious. magazine ligt nú in de winkel.