Culy Homemade: panna cotta met laurier
Laurierblad is zo’n specerij waarvan bijna niemand precies weet wat ‘ie doet voor een gerecht, maar wél dat een paar van deze blaadjes onmisbaar zijn. Wil je de smaak van laurier echt eens goed ontdekken, maak dan deze panna cotta met laurier. Een romig dessert met een vleugje frisse droppigheid.
We wilden deze panna cotta met laurier eigenlijk nog afmaken met witte chocolade en kruimels van Bastogne. Maar na een proefronde ontdekten we: nee, zonde! Want het draait hierin juist om die subtiele, licht droppige smaak van de laurier (alvast sorry voor alle Bastognefans!).
Wat dit nagerecht dan wél nodig had? Een draai zwarte peper. Want dat blijkt de smaak van de laurier juist mooi naar voren te halen. Een klein beetje is al genoeg, maar voel je natuurlijk vrij om zo veel zwarte peper toe te voegen als je zelf lekker vindt.
Panna cotta met laurier
Doe de melk, slagroom, kristalsuiker en de laurierblaadjes in een klein pannetje. Snijd het vanillestokje over de lengte open, schraap het merg eruit en voeg merg en stokje toe aan de pan. Zet het vuur aan, laat de suiker oplossen en laat het mengsel daarna nog drie minuten zachtjes pruttelen.
Haal het pannetje van het vuur en laat ongeveer een uur afkoelen en ‘trekken’. Zeef het mengsel daarna boven een andere pan.
Laat de gelatineblaadjes vijf minuten weken in koud water. Knijp ze uit en voeg ze daarna toe aan het pannetje met de melk. Zet op laag vuur en roer met een garde tot de gelatine is opgelost. Haal van het vuur.
Vet de espressokopjes goed in met de zonnebloemolie. Verdeel het melk-room-mengsel over de kopjes. Dek af met plasticfolie en laat minstens vier uur (maar een nacht is altijd goed) opstijven in de koelkast.
Haal de panna cotta voor het serveren uit de koelkast. Dompel de onderkant van de espressokopjes voorzichtig kort in gekookt water om de toetjes los te maken van de vorm. Leg een bordje bovenop het kopje en draai fluks om.
Serveer de panna cotta met wat versgemalen zwarte peper eroverheen.