Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 31 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: Paella Valenciana met kip en saffraan

Echte paella Valenciana is heilig voor Spanjaarden. Het (basis)recept luistert heel nauw en bevat absoluut geen – we herhalen: géén – chorizo. Wat er wel in zit en hoe je het maakt, vind je hier.

Paella staat officieel alleen voor de pan zelf. Valenciana verwijst het gerecht dat gemaakt wordt in de pan. De authentieke variant van dit gerecht uit Valencia wordt gemaakt met konijn, kip, bonen en saffraan. Voor dit basisrecept laten we het konijn achterwege en gebruiken we alleen kippendij.

Dit recept is voor twee personen, waarbij we een paellapan van 30 centimeter gebruiken.

10 lekkere gerechten met saffraan

Paella Valenciana
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Paella Valenciana: basis recept

  1. Verwarm de paellapan met 50 ml olijfolie en 1 1/2 theelepel grof zeezout.
  2. Bak de kip met de huidkant naar beneden in het midden van de pan. Bak rondom goudbruin aan.
  3. Schuif de kip naar de zijkant zodat ‘ie niet te ver doorbakt.
  4. Voeg in het midden van de pan de snijbonen en de tuinbonen toe. Bak tot ze kleur krijgen.
  5. Schuif ook de bonen naar de zijkant en bak als laatste de artisjokkenharten en de knoflook kort mee tot ze beginnen te kleuren.
  6. Voeg het gerookte paprikapoeder toe en bak 1 minuut mee.
  7. Roer alles goed door elkaar zodat alle kip, groenten en kruiden gemengd zijn.
  8. Voeg de geraspte tomaat toe aan de pan en laat inkoken tot het vocht is verdampt.
  9. Vervolgens voeg je 300 ml water toe aan de pan.
  10. Voeg vervolgens nogmaals 300 ml water toe aan de pan. Kook het geheel tot de helft in (meet dit met je satéprikker.)
  11. Proef je bouillon en breng eventueel op smaak met extra zout.
  12. Schenk een klein beetje heet water bij je saffraan en laat voor 2 minuten staan. Voeg het geheel vervolgens toe aan de paellapan samen met een takje rozemarijn.
  13. Verdeel de rijst over de pan en breng aan de kook. Roer vanaf dit moment niet meer door de pan!
  14. Verwijder de rozemarijn en laat de rijst op middelmatig vuur koken. De paella is goed als al het vocht is verdampt, de rijst gaar is en de bodem aangebakken is (dat knapperige deel noemen we de soccarat). Draai tijdens het kookproces je pan meerdere keren zodat alles gelijkmatig gaart.
  15. Draai het vuur uit, dek af met aluminiumfolie en laat 4 minuten rusten voordat je aan tafel gaat.

Alles over socarrat: het lekkerste deel van je paella

Paella Valenciana
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer Spaanse (basis)recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.