Culy Homemade: Padrón pepers met ponzumayo en shichimi togarashi
Klaar voor een culinaire mash-up? Komt ‘ie: in dit recept combineren we Spaanse Padrón pepers met Japans 7-kruidenpoeder (shichimi togarashi) en een zelfgemaakte ponzumayonaise. Geloof ons: dit is exact wat je bij je volgende biertje wil.
En denk je nou: ponzu? Shishimi togarashi? Geen zorgen: we leiden je wel even in. Ponzu is de Japanse benaming voor een saus gemaakt door mirin (Japanse rijstewijn) samen met rijstazijn, gedroogde tonijn flakes (bonito flakes) en zeewier te laten sudderen op een laag vuur.
Nadat alle smaken goed in elkaar zijn getrokken wordt het mengsel gezeefd en op smaak gebracht met Aziatische citrusvruchten als yuzu of citroen. Dat hoef je allemaal niet zelf te doen gelukkig, ponzu koop je gewoon kant- en klaar in de Aziatische supermarkt (speur ernaar bij de afdeling sojasaus).
En ben je dan toch in de toko? Neem dan ook shichimi togarashi mee. Dit Japanse zevenkruidenpoeder bestaat uit szechuanpeper, rode chilipeper, sesamzaad (witte én zwarte), gember, geroosterde sinaasappelschil, nori en hennepzaad. Ofwel: het ideale strooisel voor op deze Padrón pepers!
Eindelijk verklaard: waarom is niet elke padrón peper even pittig?
Padrón pepers met ponzumayo en shichimi togarashi
Maak eerst de ponzumayo. Doe daarvoor alle ingrediënten (behalve de ponzu!) in een maatbeker en mix gedurende 30 seconden met de staafmixer. Roer er dan een scheutje ponzu door. Proef en voeg eventueel nog wat extra toe.
Verhit een scheut plantaardig olie op heet vuur en bak er pepers gedurende enkele minuten in aan, tot ze hier en daar zwarte vlekjes krijgen. Geef ze een snuf grof zeezout.
Serveer de Padrón pepers op een schaal en bestrooi met de shichimi togarashi. Serveer met de ponzumayo.