Culy Homemade: paddenstoelensoep met citroengras en pittige olie
Vraag je Culy’s Winnie naar haar favoriete vleesvervanger, dan weet ze ‘t antwoord wel. Paddenstoelen! Niet alleen vanwege die bite, ook omdat ze qua smaak umami schrééuwen. En die umami, die komt ontzettend goed tot zijn recht in deze paddenstoelensoep met kokosmelk, citroengras en pittige olie. Vegan zoals we ‘t graag hebben!
Eerlijk is eerlijk: het was het keukenteam van MOB Kitchen dat ons inspireerde voor deze geurige soep. Maar zo’n parel van een vegan recept, dat konden we jullie niet besparen. We vertaalden het dus met plezier naar een Nederlandstalige versie met een extra vleugje Culy. Perfect voor de Week zonder Vlees en Zuivel, én voor lang daarna!
Paddenstoelensoep met citroengras en pittige olie
Snijd de stengels bosui in dunne ringetjes en hou de witte ringetjes apart van de groene.
Verhit een scheut olijfolie op medium vuur en bak de witte ringetjes geduldig, tot ze zacht zijn. Verkruimel 2/3 van de kastanjechampignons in de pan en draai het vuur hoger. Bak nog 10 minuten, of tot ze mooi knapperig zijn.
Voeg de knoflook, gember en het citroengras toe en bak nog eens 2 minuten. Voeg de aardappelblokjes, de kokosmelk en de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat een kwartiertje zachtjes pruttelen.
Mix met de staafmixer tot een mooie gladde soep. Is de soep wat te dik, voeg dan een klein beetje water toe. Breng op smaak met zout en peper.
Wanneer de soep staat te koken, maak je de toppings. Snijd de resterende paddenstoelen in schijfjes en bak deze in een scheut olijfolie op medium vuur. Laat uitlekken op een keukenpapiertje, maar haal de pan niet van het vuur.
Bak tot slot de groene ringetjes bosui samen met de chilivlokken in een laagje olie.
Serveer de paddenstoelensoep in kommen en maak af met de paddenstoelen en de pittige bosui-olie.