Ossobuco met sinaasappelgremolata uit Masterclass: Slowcooker van Bas Robben
Je kunt niet zonder of je hebt geen idee wat je er mee moet: in beide gevallen is het nieuwste kookboek van Bas Robben hét ultieme boek om de slowcooker beter te leren kennen. Masterclass: Slowcooker geeft met 50 recepten genoeg redenen waarom de slowcooker een parkeerplek op je aanrecht verdient. Wij mogen het recept voor ossobuco mét sinaasappelgremoulata alvast verklappen.
Dat een slowcooker een hoop tijd bespaart mag duidelijk zijn. Het apparaat doet het werk voor jou, terwijl jij gewoon je werk doet, zeg maar. Masterclass: Slowcooker geeft trouwens ook recepten voor het ontbijt, dat betekent direct aanschuiven wanneer je wakker wordt. Best ideaal, toch?
Ossobuco 2.0
Stoofschotels zijn waarschijnlijk de eerste gerechten waar je aan denkt bij het woord slowcooker. Uiteraard wordt deze categorie niet overgeslagen in deze slowcookerbijbel. En heb je het over stoven, dan hebben wij het liefst ossobuco.
Bas: “Ossobuco alla Milanese bestaat uit plakken kalfs- of (portemonneevriendelijkere) runderschenkel die lang en langzaam gestoofd worden. De tomatensaus geeft smaak aan het vlees en het bindweefsel in het vlees sijpelt in de saus – en verrijkt die smaak nog verder. Boers, machtig en gul is het. De stoof gaat nog meer leven door de heftige gremolata die erbij hoort. Vuurwerk op de tong, dat beloof ik je.”
Ossobuco met sinaasappelgremolata uit Masterclass: Slowcooker
Strooi de bloem uit op een groot bord en wentel hier de kalfsschenkels door. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de schenkels per twee aan beide kanten donkerbruin. Kruid tijdens het bakken het vlees met zout, peper en wat versgeraspte nootmuskaat. Neem de schenkels uit de pan (bewaar ze op een bord) en herhaal met de andere twee.
Verhit een laagje olijfolie in een braadpan. Bak de gesnipperde uien in 5 minuten glazig met wat zout. Voeg dan de wortel en bleekselderij toe en bak nog eens 5 minuten. Roer de geperste knoflook samen met de rozemarijn en tomatenpuree door het groentemengsel. Blus af met de witte wijn en schraap goed over de bodem. Giet de bouillon erbij en hevel de saus dan over in de slowcooker. Leg de schenkels erop. Zet de slowcooker 6 tot 7 uur op laag.
Meng voor de gremolata alle ingrediënten in een kleine hakmixer en maal fijn tot een zanderige structuur.
Serveer de ossobuco bovenop wat risotto – en geef de gremolata erbij.
> Het nieuwe kookboek ‘Masterclass – Slowcooker’ van Bas Robben (Overamstel uitgevers) is nu te koop voor € 19,99.