Hartverwarmende ossenstaartsoep met krachtige bouillon
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FOssenstaartsoep_maken_2.jpg)
Een goede ossenstaartsoep; ouderwets lekker en zonder te veel poespas. Met een rijke runderbouillon, mals vlees en groente: hier worden we nou echt blij van.
Ingrediënten
Voor 6 tot 8 personen:Voor de marinade:
- 1,5 kilo ossenstaart
- 500 ml rode wijn
- 1 eetlepel peperkorrel
- 2 stuks steranijs
- 2 laurierbladeren
- 1 bosje tijm, ongeveer 10 gram
- 1 bosje peterselie
Voor de ossenstaartsoep:
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes
- 1 winterpeen, in plakjes
- 2 uien, grof gehakt
- 3 tenen knoflook, grof gehakt
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 blokjes runderbouillon
- Peterselie, om te serveren
Ossenstaartsoep maakt nog altijd vele harten warm in Europa, en het is een soep die de tand des tijds heeft doorstaan. Met een rijke runderbouillon, mals vlees en groente.
Zodra je ossenstaart ziet staan op de ingrediëntenlijst is er één ding zeker: het gerecht wordt geserveerd met een portie geduld. Want door de hoeveelheid bindweefsel kost het een aantal uur pruttelen voordat de ossenstaart zacht en mals is. Maar dan heb je ook wel wat.
Deze ossenstaartsoep is voor de mensen die houden van low & slow, net als wij. Een krachtige bouillon, subtiel maar toch hartig en o zo lekker. Ossenstaartsoep is het wachten meer dan waard.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FOssenstaartsoep_maken_1.jpg)
Ossenstaart
Nog niet eerder gekookt met ossenstaart? Het stuk vlees wordt nog altijd door velen over het hoofd gezien. Dat begrijpen we wel, want het is niet makkelijk te vinden in de winkel. Daarom moet je hiervoor naar de slager.
Het vlees heeft een robuuste en intense smaak en is een bron van collageen. We vinden het vooral lekker in Jamaicaanse oxtail stew, maar je kunt er ook een ragú of pho mee maken. Ook de Koreaanse variant van ossenstaartsoep – Sokkoritang – willen we nog eens proberen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FOssenstaartsoep_maken_2.jpg)
Ossenstaartsoep: recept
- Doe de ossenstaart in een pan met peperkorrels, steranijs, laurierblad, peterselie en schenk de rode wijn eroverheen. Marineer de ossenstaart zo 48 uur (begin dus op tijd!).
- Dep de stukken ossenstaart goed droog. Verhit olie in een pan en voeg de stukken ossenstaart toe en bak ze tot ze bruin zijn aan alle zijdes.
- Haal de ossenstaart uit de pan. Doe de bleekselderij, wortel en ui in de pan en bak 3 minuten. Voeg daarna de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
- Voeg daarna de bloem en tomatenpuree toe en roer goed. Bak ongeveer 1 minuut mee en giet daarna de wijnmarinade van de ossenstaart in de pan. Schraap de bodem goed, voeg de stukken ossenstaart toe en als laatst de blokjes runderbouillon erbij en laat de soep 3 uur sudderen op laag vuur.
- Schep met een schuimspaan regelmatig het schuim en vet van de ossenstaartsoep.
- Gebruik een vork om het vlees van het bot te trekken. Verwijder de botten.
- Zeef de soep en houd de bouillon en groente gescheiden. Gebruik daarna een natte thee- of kaasdoek om de bouillon nog een keer te zeven. Je kunt ook de bouillon een nachtje laten afkoelen om zo het afgekoelde vet van de bovenkant te scheppen.
- Doe de bouillon terug in de pan en voeg de geplukte stukjes ossenstaart terug in de pan en breng kort aan de kook om op te warmen.
- Bestrooi de ossenstaartsoep met peterselie en serveer direct.
Nog meer lekkere soepen die je wil maken:
- Veel makkelijker dan je misschien zou denken: tomatensoep
- Je kunt zoveel met zwarte bonen: Mexicaanse zwartebonensoep met chipotle en limoenroom
- Het allerbeste basisrecept: broccolisoep