Orzo met romige pompoensaus en feta
Wanneer de pompoenen in het seizoen zijn, willen we daar zoveel mogelijk gebruik van maken. Eén van onze favorieten is dit orzogerecht met een romige pompoensaus; daar blijf je van eten!
Het fijne aan dit orzorecept is dat je de saus supermakkelijk à la minute maakt. Een dag van tevoren kan ook – daarmee is het tegelijk ook een perfecte basis voor pompoensoep die je goed kunt invriezen.
Wil je wat extra pit aan dit gerecht toevoegen? Probeer dan eens wat crispy chili olie over dit orzo-gerecht heen te druppelen. De pikante olie is – als je het ons vraag – een échte allemansvriend, maar komt pas helemaal goed uit de verf als contrast met het zoete van de pompoen.
Romige orzo met pompoen
- Schil de pompoen, verwijder de pompoenpitten en snijd de pompoen in blokjes.
- Verwarm een pan (waar een deksel op kan) met wat olijfolie.
- Bak de blokjes pompoen kort aan.
- Voeg de knoflook, tijm en de chilivlokken toe. Bak ongeveer één minuut mee.
- Voeg net zoveel water toe dat de blokjes pompoen voor 3/4 onder staan.
- Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de pompoen in 15 minuten zacht worden.
- Giet het vocht af en bewaar voor later.
- Mix met een staafmixer de pompoen en smaakmakers door elkaar heen tot een gladde saus.
- Voeg de room toe en verwarm het geheel. Breng op smaak met zout en peper.
- Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en meng met de pompoensaus. Voeg eventueel nog wat van het pompoenvocht toe als je de saus smeuïger wil hebben.
- Verdeel het orzo-gerecht over de borden en strooi er wat fetakaas en zwarte peper overheen.
Meer orzo-gerechten:
- Orzo met kip, citroen en olijven
- Spicy orzo met spinazie, parmezaan en chiliboter
- Griekse maneštra (snelle orzo met tomatensaus)