Culy Homemade: opmaak-nachos (nachos maken met de restjes uit je koelkast)
Je eigen koelkast kan een heuse ontdekkingstocht zijn. Je kunt met allerlei dingen die je nog hebt liggen fantastische gerechten maken. Zo zijn deze opmaak-nachos perfect om de restjes uit je koelkast in te verwerken!
Misschien ben je gewend om nacho’s met kaas te laten smelten onder de grill. Voor dit recept doen we het net even anders. We maken namelijk kaassaus – queso, zoals de mexicanen het noemen – waarin je restjes kaas én groenten kunt verwerken.
5 x manieren waarop je van nachos een complete maaltijd maakt
Daar bovenop maken we een heerlijke groentesalsa die op geen enkel ander Mexicaans gerecht zou misstaan. De ultieme truc voor een smaakvolle groentesalsa zoals deze, is om ervoor te zorgen dat je alle groenten zo klein mogelijk snijdt. Hierdoor happen ze lekker weg zodra ze bovenop je nacho-schotel liggen.
De groenten en kruiden die we in dit recept gebruiken, hadden we toevallig zelf in de koelkast liggen. Gebruik vooral wat je zelf voorhanden hebt: geen koriander, maar wel peterselie? Helemaal goed! Geen wortel; wel knolselderij? Alles mag! De salsa krijgt vooral veel smaak van de pepers in adobo en de droge kruiden, dus experimenteer lekker met je groenten.
Hetzelfde geldt voor de queso. Bijna alle kaas past in de dip, zolang ‘ie maar een beetje pit heeft.
Bereidingswijze opmaak-nachos
Voor de groentesalsa
- Snijd de wortel, ui, prei, bleekselderij en tomaat zo klein mogelijk.
- Bak de groenten een paar minuten op laag vuur in wat olijfolie tot ze zacht beginnen te worden.
- Voeg de tomatenpuree, pepers in adobo, het kaneelpoeder en het komijnpoeder toe en bak kort mee. Breng op smaak met peper en zout.
- Maak de salsa eventueel smeuïger door een klein scheutje water toe te voegen.
Voor de queso
- Snijd de jalapeño, groene paprika, knoflook en ui zo fijn mogelijk en bak op laag vuur aan in de roomboter.
- Voeg de bloem toe en roer goed door elkaar. Bak circa 1 minuut.
- Voeg al roerend beetje bij beetje de melk toe aan de pan. Zodra alle melk is toegevoegd, voeg je de kaas toe.
- Pluk de blaadjes van de koriandersteeltjes, snijd de steeltjes fijn en leg de blaadjes opzij voor later.
- Roer de fijngesneden koriandersteeltjes, de fijngesneden bieslook en het mosterdpoeder door de kaassaus.
- Breng op smaak met peper en zout.
Nachos maken met quesodip en groentesalsa
- Verdeel de nachos over een schaal.
- Verdeel de warme queso over de chips heen.
- Schep daarbovenop de groentesalsa en wat blaadjes koriander.
Meer nacho-recepten:
- Culy Homemade: Grieks geïnspireerde nachoschotel met gyros en tzatziki
- Culy Homemade: nachoschotel met een Aziatische twist
- Culy Homemade: nacho’s met gehakt en kaas uit de oven