Zo maak je de perfecte olijventapenade
Heerlijk voor bij de borrel: olijventapenade. Deze kun je natuurlijk kopen bij de supermarkt, traiteur of delicatessenzaak, maar waarom niet zelf maken? Het is zo eenvoudig!
Gebruik het liefst zoute zwarte olijven, zoals kalamata of taggiasche olijven. Koop ze mét pit, en dus niet alvast ontpit in een potje, want olijven met pit hebben véél meer smaak. Ontpit ze zelf net voordat je de tapenade gaat maken.
Wil je meer lezen over verschillende soorten olijven, lees dan ons uitgebreide artikel hier.
In dit recept gebruiken we verse basilicum en peterselie, maar je kunt naar smaak andere kruiden gebruiken. Tijm en laurier zijn bijvoorbeeld ook érg lekker in een tapenade.
Zo maak je de olijventapenade
Doe de olijven samen met de knoflook, ansjovisjes, kappertjes, het citroensap, verse basilicum en peterselie in een keukenmachine of hakmolen. Voeg extra vergine olijfolie toe tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
Proef goed en breng op smaak met versgemalen peper. Serveer deze zwarte tapenade direct met knapperig brood, zoals ciabatta.