Culy Homemade: oeufs en cocotte met paddenstoelen, tijm en salie
Romige eitjes in een bakje. Dat zijn oeufs en cocotte. Deze charmante Franse eitjes zijn het ideale brunchgerecht of voor een ontbijtje met een hoog gehalte je ne sais qoui. Deze oeufs en cocotte met paddenstoelen heb je én in een handomdraai op tafel en zijn ook nog eens onweerstaanbaar.
Wij maken deze oeufs en cocotte met paddenstoelen, verse tijm en salie. Heerlijk met cantharellen (als je die kunt krijgen), maar bijvoorbeeld ook met shiitake of eekhoorntjesbrood. Het lijkt alsof er wel erg veel paddenstoelen in gaan, maar die slinken flink bij het bakken. Dus je hebt écht twee grote handen paddenstoelen nodig.
Vind de perfecte ramekin
Oeufs en cocotte maak je in een ramekin. Een klein rond geglazuurd schaaltje waarin je enkele porties van je favoriete gerecht maakt. Zo worden ze gebruikt voor crème brulées of mini hartige taartjes. Maar vooral voor je oeufs en cocotte is het noodzakelijk dat je een goeie ramekin hebt.
Waar die aan moet voldoen? Je moet ‘m makkelijk in de hand kunnen houden, niet te groot dus. Hij moet een hoge rand hebben zodat de eieren en eventuele extra’s niet over de randjes sijpelen. En zorg ervoor dat ‘ie ovenbestendig is. Veel ramekins kunnen tegenwoordig enkel nog in de magnetron, goed opletten dus! Meestal herken je de magnetron bakkies aan het plastic deksel dat erbij wordt verkocht.
Oeufs en cocotte met paddenstoelen, tijm en salie
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de waterkoker aan. Verhit een koekenpan op medium vuur. Bak de sjalotten, knoflook en paddenstoelen vijf minuten in een beetje olijfolie. Voeg de tijm en salie toe en wat zout en peper.
Beboter de ramekins en verdeel de room over de bodem van de schaaltjes. Leg er wat paddenstoelen bovenop en breek boven elk schaaltje een ei. Besprenkel met wat zout en peper en zet de ramekins in een braadslede. Vul de braadslede tot de helft met kokend water en zet de ramekins 10 tot 15 minuten in de oven op 180 graden.
De kooktijd is een beetje afhankelijk van hoe gaar je je eitje het lekkerst vindt. Zorg in ieder geval dat het eiwit is gestold. Je kunt er eventueel nog wat geraspte parmezaanse kaas overheen strooien. Eet de oeufs en cocotte met paddenstoelen zo, of maak broodsoldaatjes van reepjes geroosterd brood om lekker mee te dippen.
Oeuf sur plat perigourdine (rillettes met een gebakken eitje en truffel)