Romige eitjes uit de oven met gerookte zalm, roomkaas en foreleitjes (in 10 minuten klaar)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Foeufcocotteheader.jpg)
Op zoek naar iets makkelijks maar toch indrukwekkends voor je volgende brunch? Oeuf en cocotte – een romig eitje uit de oven – is precies wat je nodig hebt. Een chique naam voor iets verrassend simpels, dat we natuurlijk wel voorzien van een Culy-twist met gerookte zalm, kruidenkaas en als finishing touch een lepeltje zalmforeleitjes.
Ingrediënten
Voor 2 porties:- 20 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 30 gram gerookte zalmsnippers
- 2 theelepels kruidenroomkaas
- 4 eieren
- 50 ml room
- Zout & peper
- 1/2 bosje bieslook
- 2 theelepels foreleitjes
- 4 sneetjes stokbrood
Ziet eruit alsof je uren in de keuken hebt gestaan, maar is stiekem in tien minuutjes klaar voor de oven (terwijl jij relaxed aan tafel zit), hoe lekker is dat?
Wat is een oeuf en cocotte?
Oeuf en cocotte klinkt misschien alsof je een Franse bistro moet runnen om het te maken. Eigenlijk is het niet veel meer dan een eitje dat je in een klein ovenschaaltje gaart in de oven.
Wat het écht bijzonder maakt, zijn de smaakmakers.
Romige eitjes uit de oven
In dit recept combineren we de romigheid van kruidenkaas met zoute gerookte zalm en een beetje bieslook voor die kenmerkende smaak.
Het eiwit stolt net genoeg zodat het eigeel heerlijk zacht is, perfect om te dippen met een stuk knapperig brood. En dan die zalmforeleitjes — die maken het helemaal af.
Perfect voor een luxe brunch, een feestelijke paasbrunch of gewoon als je jezelf eens goed wil verwennen op een zondagochtend.
Recept: oeuf en cocotte met gerookte zalm
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Vet de ovenschaaltjes in met roomboter en leg een klein stukje extra boter op de bodem.
- Leg wat gerookte zalmsnippers in de schaaltjes. Verkruimel per schaaltje een theelepel kruidenroomkaas over de zalm.
- Breek boven elk schaaltje twee eieren. Schenk de room erbij.
- Zet de schaaltjes in een ovenschaal. Vul de ovenschaal met kokend water tot de schaaltjes voor de helft onder water staan.
- Bak op 160 graden voor ongeveer 10 minuten tot de eieren zo zacht en lobbig zijn als een custard.
- Werk af met zout, peper en een royale hoeveelheid bieslook. Schep bovenop het geheel nog een flinke schep foreleitjes.
- Serveer de oeufs en cocotte met knapperig brood. Bak de sneetjes kort in een pan met roomboter voor het ultieme broodsoldaatje.
Meer brunchrecepten:
- Croissant-shakshuka uit de oven (en de beste shakshuka-kruidenmix)
- Maak het je makkelijk: deze brunchrecepten kun je de dag van tevoren bereiden
- Croque monsieur-croissant (move over crompouce!)