Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 10 dec 2024
Leestijd: 2 minuten

Feestelijke oesterrecepten voor kerst (op 3 manieren)

Niets zo feestelijk als een tafel vol oesters om de avond mee te beginnen, als je het ons vraagt. Met deze oesterrecepten haal je drie verschillende toppers in huis die je gasten absoluut zullen waarderen.

Een oester mag niet ontbreken binnen het scala van kerstrecepten. Deze variaties zijn net even wat anders dan je gewend bent en perfect om te serveren als amuse.

Hoe kun je oesters het beste bewaren, openen en serveren?

Je kunt de toppings voor deze oesterrecepten uitstekend voorbereiden en wegzetten in bakjes. Zo hoef je op het moment zelf alleen nog maar de oesters te openen en ze te dresseren.

Oesters kerst
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Oesterrecepten voor kerst

1. Bereidingswijze oester met Aziatische dressing

  1. Mix de rijstazijn, mirin, sjalot en koriander door elkaar heen.
  2. Breng op smaak met limoen.
  3. Open de oesters, maak los en giet het vocht af.
  4. Verdeel per oester één eetlepel van de dressing.
  5. Voeg op het laatste moment enkele druppels tabasco toe.

2. Zo maak je de oester met aubergine

  1. Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
  2. Leg de aubergine in de oven en pof in ongeveer 15 minuten tot ‘ie binnenin helemaal zacht is. Het maakt niet uit dat de schil verbrandt; deze trek je er later vanaf.
  3. Haal uit de oven, laat afkoelen en haal het vruchtvlees uit de schil.
  4. Mix tot een gladde massa met wat zout, olijfolie en zwarte peper. Zet opzij voor later.
  5. Verwijder het vruchtvlees uit de komkommer en snijd de komkommer brunoise in zo klein mogelijke blokjes.
  6. Meng de sushiazijn met de blokjes komkommer en zet opzij.
  7. Maak de oester open en laat het vocht weglopen. Haal de oester los en leg opzij.
  8. Vul de schelp met een theelepel van de auberginespread, leg daar bovenop de oester en een theelepel van de komkommerblokjes.
  9. Leg een klein beetje crème fraîche bovenop de komkommer en een snufje zwarte peper.

Bereidingswijze oestertartaar met gerookte zalm:

  1. Maak de oester open, haal los en schenk het vocht af.
  2. Hak de oester en gerookte zalm in fijne blokjes.
  3. Meng samen met de dille, blokjes groene appel, crème fraîche en zwarte peper door elkaar heen.
  4. Breng de tartaar op smaak met limoen en zout.
  5. Schep een eetlepel van de tartaar terug in de schelp en serveer met een lepeltje en een takje dille bovenop.
Oesters kerst
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer vis- en oesterrecepten:

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.