Makkelijk Japans eten: Niratama Donburi (rijstbowl met Japanse omelet)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FNiratama-2.jpg)
Wie denkt dat Japans eten altijd ingewikkeld is, heeft het mis. Deze niratama donburi (rijstbowl met Japanse omelet) is het perfecte voorbeeld van een snelle doordeweekse maaltijd zoals die in Japan wordt gegeten. We serveren er snelle gevulde mini-komkommers bij.
Ingrediënten
Voor 2 personen:- 4 mini-komkommers
- 200 gram ongekookte rijst
- 4 eieren
- Het groen van 1 bosje bosuien
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel dashi
- 1 eetlepel sake
- 1 theelepel sesamolie
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 4 eetlepels kimchi
- Sesamzaadjes
- Crispy chili-olie
- Sesamolie
Wat is niratama?
Niratama is zo’n gerecht waar veel mensen in Japan mee zijn opgegroeid. Het is het perfecte voorbeeld van een snelle maaltijd en is geliefd onder kinderen en volwassenen met heimwee…
De naam is een combinatie van ‘nira’ wat Chinese bieslook betekent en ‘tama’. Dat laatste is een afkorting van ‘tamago’, wat ei betekent. Het recept is ook eigenlijk niet meer dan een rijstbowl met Japanse omelet en gekookte rijst. Uiteraard geven wij ‘m een echte Culy-twist zodat ‘ie nét nog wat lekkerder wordt.
In het originele recept wordt gebruik gemaakt van Chinese bieslook. Dit daslook-achtige kruid is in Nederland moeilijk te verkrijgen. Daarom gebruiken we in dit recept bosui met wat verse knoflook.
Naast de rijst en de omelet maken we een snel bijgerecht van gevulde mini-komkommer. De komkommertjes vullen we met kimchi en dat geeft een lekkere extra smaak aan de niratama.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FNiratama.jpg)
Makkelijk Japans eten: Niratama Donburi
- Snijd de mini-komkommers twee keer in de lengte in zodat er een waaier ontstaat. Besprenkel de komkommertjes met flink wat zout en zet voor circa 20 minuten opzij.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Klop ondertussen de eieren los met 1 theelepel sojasaus, 1 theelepel dashi, 1 theelepel sake en flink wat zwarte peper.
- Snijd het groen van de bosui in grove stukken van ongeveer 6 centimeter breed.
- Laat een koekenpan flink heet worden. Voeg de bosui samen met de sesamolie en de knoflook toe aan de pan en bak ongeveer 1 minuut.
- Schenk de geklopte eieren in de pan en bak net niet helemaal gaar.
- Spoel de mini-komkommers af onder de kraan zodat al het zout verdwijnt.
- Vul iedere komkommer met een flinke eetlepel kimchi.
- Schep wat gekookte rijst op een bord en leg daar de omelet voor de helft overheen.
- Strooi wat sesamzaadjes over de rijst en serveer met crispy chili-olie en de gevulde komkommers.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FNiratama-4.jpg)
Meer Japanse gerechten:
- Geroosterde groene asperges met miso uit de oven (supersnel klaar!)
- Boterzachte udon noodles met miso-zalm: een heerlijk snel recept
- Lekker vegan! Gyoza met oesterzwam, pinda’s en chili-olie