Culy Homemade: broodje met ‘ndujagehaktballen in tomatensaus
Amerikanen hebben nou niet bepaald de haute cuisine uitgevonden, maar ze hebben absoluut een paar voltreffers op hun repertoire staan. Dit Amerikaanse broodje met gehaktballen in tomatensaus is er één van. Wij maken ‘m nóg lekkerder door ‘m te beleggen met zelfgemaakte ‘nduja-gehaktballen.
‘Nduja is een smeerbare pittige worst die komt uit de Italiaanse provincie Calabrië. Daar kun je het vers kopen, hier in Nederland zien we het veelal in potjes terug, als een soort pesto of tapenade. De worst wordt gemaakt van gemalen varkensvlees, vet, zout en zongerijpte rode pepers uit Calabrië. Die combinatie maakt dit tot een heerlijke smaakmaker.
Voor dit recept brengen we het gehaktmengsel op smaak met ‘nduja voor een lekker pittig randje. Deze sandwich is het ultieme comfortfood. Een luchtig broodje, sappige gehaktballen, zoete tomatensaus en gesmolten kaas: wat wil je nog meer?
Broodje met ‘nduja-gehaktballen in tomatensaus
- Snipper de ui en rasp de knoflook.
- Bak in een pan met olijfolie op laag vuur tot ze beginnen te kleuren.
- Voeg de tomaten uit blik toe en prak de tomaten in de pan tot kleine stukjes. Voeg de suiker en een theelepel zout toe en laat op zacht vuur sudderen.
- Meng ondertussen het gehakt met de ‘nduja, de peterselie, de panko, het ei, de Parmezaanse kaas en wat zout door elkaar heen tot een homogene massa.
- Draai van het gehakt balletjes ter grootte van golfballen en leg ze in de tomatensaus.
- Stoof de gehaktballen in 20 minuten gaar met het deksel op de pan.
- Snijd het broodje open en schep er een paar gehaktballetjes in.
- Verdeel wat basilicumblaadjes over het broodje en leg er wat plakjes mozzarella op.
- Schuif het broodje onder een hete grill tot de kaas smelt.
Meer recepten met ‘nduja:
- 8x de lekkerste recepten met ‘nduja (de smeerbare worst die je inmiddels ook bij de supermarkt haalt)
- Pizzetta met ‘nduja uit Italopop van Vanja
- Culy Homemade: pastaschelpen met snelle ‘nduja-tomatensaus