Culy Homemade: nasi kuning (Indonesische gele rijst) maken
Nasi kuning is Indonesische gele (feest)rijst, speciaal voor bijzondere gelegenheden. Wij snappen wel waarom, want wát een aromatische rijst is dit toch. Serveer de rijst bijvoorbeeld bij onze saté van tempeh en je prijst jezelf een gelukkig mens.
Nasi kuning is zo’n typisch gerecht dat op honderd en één manieren wordt bereid. Sommige recepten schrijven pandanbladeren voor, anderen dan weer niet. Ook over het gebruik van santen of kokosmelk verschillen de meningen.
Daarom besloten we maar om een recept voor nasi kuning neer te pennen zoals wij ‘m het lekkerst vinden. Met flink wat limoenblaadjes, citroengras en uiteraard kurkuma en kokos vinden wij dat de gele rijst hier precíés smaakt zoals ‘ie hoort te smaken.
Limoenblaadjes vind je trouwens bij de toko, in diepvrieszakjes. Je hebt dan meteen een stevig voorraadje, waarmee je in de toekomst nog heel wat curry’s van een frisse smaak kunt voorzien. Ook lekker: maak er limoenbladolie mee. Maar nu eerst tijd voor de nasi kuning!
Nasi Kuning (Indonesische gele rijst)
- Spoel de rijst in een paar keer grondig schoon onder koud stromend water. Doe de rijst in een kookpan en schenk er schoon water bij tot de rijst 1 vingerkootje onderstaat. Voeg ook de kurkuma en het zout toe en roer even. Breng zonder deksel aan de kook op medium vuur.
- Heeft de rijst het water opgenomen? Zet het vuur uit en roer er de geknoopte citroengrasstengel, de limoenblaadjes en de kokosmelk doorheen. Roer nog een keer door en laat met het deksel op de pan 20 à 30 minuten trekken.
- Vis de limoenblaadjes en de citroengrasstengel eruit en serveer de rijst.
- Wil je er mooie bolletjes van maken, schep de gele rijst dan in een rond kommetje en schik er een bordje op, als deksel. Leg je vlakke hand op het bord en draai het kommetje rijst om terwijl je het deksel erop houdt. Haal het kommetje er voorzichtig vanaf. Tadaaa!
Ook lekker: serveer de nasi kuning met wat gebakken uitjes en een paar ringetjes rode peper.
Meer uit de Indonesische keuken:
- Culy Homemade: roedjak (hartige Indonesische fruitsalade)
- Indonesische tofu-omelet met pindasaus (tahu telor)
- Een van onze favoriete maaltijdsoepen: Indonesische soto ayam